[ad_1]
Het publiek vergeet de buitenwereld misschien even, maar voor de Israëlische DJ Gili Golomb blijft de oorlog in haar hoofd en hart.
Gili Golomb begint haar DJ-set met een Israëlisch nummer over een droom. Normaal gesproken is de dertigjarige Israëlische in diepe meditatie als ze muziek speelt, maar nu kan ze haar gedachten niet uitschakelen. Ze kijkt naar de feestgangers in luipaardleggings, glittershirts en boa’s die voor haar dansen. Wat als er iemand binnenkomt, denkt ze, en iedereen neerschiet?
Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) konden sommige clubs niet om de actualiteit heen. Zo sloot Garage Noord vrijdag uit solidariteit met Palestina de deuren. Zaterdag is er een moment van stilte in De Koepelkerk voordat het dansen begint. En hoewel de meeste DJ’s uit Israël – een land met een grote elektronische scene – hebben afgezegd, zijn er toch een paar komen draaien.
‘Mijn hart bloedt’
Dat was geen gemakkelijke keuze, vertelt Golomb een dag na haar optreden. Het was eng om te vertrekken, wetende dat haar land momenteel een oorlogsgebied is. En het voelde ook niet goed om te feesten, vervolgt ze. “Ik ken iedereen uit de festivalwereld. Hieronder vallen ook de mensen die vorige week zijn ontvoerd en vermoord. Mijn hart bloedt.”
Na het openingsnummer wilde ze eigenlijk een statement maken. Ze had de hele dag nagedacht, geschreven en geschrapt. Golomb wilde zeggen dat muziek liefde is, dat mensen van elkaar moeten houden in plaats van oorlog te voeren. Dat er aan beide kanten geen onschuldige slachtoffers meer mogen zijn. Maar toen ze eenmaal in de DJ-booth stapte, voelde het niet als de juiste plek om over Israël te praten. “De mensen hier willen feesten en niet aan oorlog denken.”
Ze zamelt geld in voor soldaten
Zelf kan ze niet stoppen met denken aan de ellende waarin haar land zich nu bevindt. “Iedereen is in diepe rouw”, zegt ze. Golomb vindt het logisch dat Israël Gaza aanvalt. “Wat zou je doen als hier duizend mensen vermoord zouden worden? Dan zou je toch ook terugslaan?” Ze zamelt geld in voor soldaten en getroffen families. Ze vindt het belangrijk om te benadrukken dat er een onderscheid is tussen Hamas en de Palestijnen.
Tegelijkertijd zegt ze dat “het moeilijk is om over politiek te praten als je uit dat gebied komt.” ‘Het enige dat ik weet is dat je het nieuws nooit moet geloven. Geen Israëlische kranten en ook geen Palestijnse.” Ze hoopt dat er een oplossing komt. Vrede. “Maar zonder hulp komen we er niet”, zegt ze. “De wereld moet helpen. Als twee familieleden een diepgaande ruzie hebben, is er ook een therapeut nodig om te praten. Zo is het bij ons. Deze oorlog is al gaande sinds het begin van de mensheid. Wij kunnen het niet alleen oplossen.”
Lees ook:
Bij ADE dans je allemaal samen, wat er buiten ook gebeurt
Dansen verbindt, zeggen de bezoekers van het Amsterdam Dance Event. Vijf dagen lang in Amsterdam draait het om de liefde voor elektronische dansmuziek en blijven je zorgen even thuis.
Israël keurt regels goed om Al Jazeera te verbieden
Na de grootschalige aanval van Hamas op 7 oktober reageerde Israël met vergeldingsacties. Sindsdien volgen de ontwikkelingen elkaar in snel tempo op. Volg het laatste nieuws in ons liveblog.
[ad_2]