Sjerpen, kroontjes en glitterjurken. Veertig finalisten deden mee aan Miss Beauty Friesland. ‘Het is meer dan de bikinironde’

[ad_1]

Sjerpen, kronen en glinsterende jurken waren zaterdagavond in grote aantallen te zien in de Harmonie in Leeuwarden. Tijdens de schoonheidswedstrijd Miss Beauty Friesland moesten de finalisten de jury overtuigen met meer dan alleen hun uiterlijk.

De een na de ander wordt gekroond in de stadsschouwburg. Sjerpen worden zorgvuldig over de jurken gedrapeerd. Deze sjerpen zijn bedrukt met de meest uiteenlopende teksten. Zo wordt een finaliste van de schoonheidswedstrijd gekroond tot ‘Miss Friendship’, is er ook een ‘Miss Social Media’, ‘Miss Photogenic’ en zelfs een gesponsorde Miss-titel van een laserontharingsbedrijf: ‘Miss City Laser Company’.

Zaterdagavond kijkt een jury, grotendeels gekleed in glinsterende jurken en kronen, aandachtig naar de meisjes en jonge vrouwen die langslopen. Mensen poseren in verschillende jurken en bikini’s.

Voor de tiende keer worden een Miss Teen (jonger dan achttien jaar) en Miss Beauty (ouder dan achttien jaar) gekroond. Organisator Sanne Roffel (36) was er vanaf het begin bij.

Niet op mijn horloge

Het woord ‘model’ gebruikt ze niet. Volgens haar verschillen die werelden, het model en de juffrouw, enorm van elkaar. “Bij een modellenbureau zijn ze heel streng. Alles moet daar dunner en dunner worden. Ik serveer vanavond pizza en ik wed dat het gegeten zal worden. Nee. Niet op mijn horloge. Je moet normaal blijven doen.”

Roffel zelf deed in 2009 mee aan Miss Nederland. “Voor modellenwerk ben ik echt te klein, maar dat mag allemaal op schoonheidswedstrijden.” Toen de schoonheidswedstrijd groter werd en er provinciale voorrondes moesten worden gehouden, kwam de organisatie bij Roffel terecht. “Ik was de enige in het noorden, dus belden ze mij en vroegen of ik het wilde organiseren. Daar hoefde ik geen seconde over na te denken.”

‘Denkboodschap is nep’

Rond twee uur ‘s middags druppelen de meiden de kleedkamer binnen. Een aantal deelnemers staan ​​al voor de spiegel en doen hun make-up. Lang, blond haar, wit T-shirt met roze print Mevrouw Fryslân . “Prachtig, je make-up zo”, zegt Roffel tegen Benthe Hoekstra (20) uit Heerenveen. ‘Ashley heeft het gedaan. Ik ben er zelf heel blij mee.”

De Miss-deelnemers worden gescout via social media platform Instagram. “Dan denken ze soms dat onze boodschap nep is”, lacht Roffel. “Kijk maar eens op de website”, zeggen wij. Wij zijn echt.”

Maar ook op straat worden meisjes aangesproken en jezelf aanmelden is de derde optie. Zoals Hoekstra dit jaar deed. “Ik ben een paar keer gescout, maar kwam niet door de voorrondes. En ik wil dit zo graag.”

Drie keer bleek het een charme te zijn. Zaterdagavond staat ze op het podium in de Harmonie voor vijfhonderd mensen. “Ik ben erg nerveus. Ik word er een beetje misselijk van.”

‘Verlegen kleine muis’

Organisator Roffel en deelnemer Hoekstra vertellen met hetzelfde enthousiasme over de schoonheidswedstrijd. Wat maakt het zo leuk? Het antwoord van Hoekstra is simpel. “Make-up, kleding, fotografie. Die echte ‘meisjesdingen’, dat is precies mijn ding.”

“Wat ik prachtig vind”, zegt Roffel. “is de transformatie die de meisjes doormaken. Ze komen hier binnen als een verlegen muisje en staan ​​daar uiteindelijk vol vertrouwen schijnen . Nadat ze hier voor vijfhonderd mensen hebben gestaan, vinden ze een presentatie voor de klas niet meer eng.”

De deelnemers en Roffel zijn al weken bezig met de voorbereidingen. Elk weekend kwamen de meiden bij elkaar. “De catwalk leren lopen, sponsoren bezoeken, jezelf leren presenteren”, vat Hoekstra de activiteiten samen.

Bikini rond

Zaterdag is het eindelijk zover. Een openingsdans, presentatieronde en een bikinironde. Oud-deelnemer van Miss Drenthe en nu betrokken bij de organisatie in Fryslân Anne-Fleur Jonker vond de laatste ronde de leukste. “Het is vooraf heel eng. Maar achteraf voelde ik me zo zelfverzekerd. A krachtvrouw.

Ook Hoekstra kijkt uit naar de bikinironde. “Dan kun je snel lopen, dat vind ik het leukst.” De bikinironde is misschien wel de favoriet. Toch is uiterlijk alleen niet genoeg om te winnen. “Het is meer dan de bikinironde”, verzekert Roffel. “Het gaat ook over hoe ze zichzelf presenteren op bijvoorbeeld sociale media. De punten gaan ook over de vraag of zij zich tijdens de voorbereiding aan de afspraken hebben gehouden. De gehele transformatie wordt beoordeeld. Ze hebben ook allemaal een goed doel waar ze over willen praten.”

Niertransplantatie

Hoekstra wil bijvoorbeeld meer aandacht voor nierziekten. Op dertienjarige leeftijd onderging ze zelf een niertransplantatie. “Ik was anders dan mijn tweelingzus”, zegt de finalist. “Kleiner, dunner, zag er geel uit. Ik voelde me niet ziek: ik deed vijf keer per week aan gymnastiek. Maar het bleek dat mijn nieren samen maar voor achttien procent functioneerden. Dat daalde zelfs naar twaalf procent.”

Haar vader bleek na drie maanden wachten een match. “Ik was nog vrij jong, dus ik dacht er niet zoveel over na. Ik dacht: nog een week.” Maar na de succesvolle transplantatie kreeg Hoekstra een mentale klap. “Ik had last van paniekaanvallen en hyperventilatie. Ik voelde me onzeker. Na de transplantatie werd ik voller en gezonder. Maar dat maakte mij onzeker. De Miss Competitie heeft mij geholpen met mijn zelfvertrouwen.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *