Voor stevig Gronings lobbywerk: begin met het slechten van de schotten tussen Stad en Ommeland | DVHN commentaar

[ad_1]

Terwijl de gemeente Groningen elk dubbeltje moet inleveren, komt in Eindhoven het schip binnen met overheidsgeld. Dat is geen toeval. Er valt veel te leren van de Brabanders.

Brainport Eindhoven, dat zich profileert als innovatieve technologieregio, heeft een megadeal gesloten met het kabinet. Het kabinet en de regio kunnen tot 2030 2,5 miljard investeren in wegen, openbaar vervoer, scholen en woningen. Het grootste deel van het geld komt uit ‘Den Haag’. Het is het resultaat van gecoördineerd, aanhoudend en krachtig lobbywerk.

Een aanzienlijk deel komt in Eindhoven terecht. Brainport Eindhoven beleeft een flinke economische groei van 6,1 project met de groei van bedrijven als technogigant ASML. De stad ontwikkelt zich en mag niet ongecontroleerd uit haar voegen barsten. Zij moet ervoor zorgen dat mensen er willen blijven. Dit vraagt ​​om betaalbare woningen, een uitstekende bereikbaarheid en goede voorzieningen.

Wat heeft Groningen hiermee te maken? Groningen bevindt zich in een vergelijkbare situatie. Als economische motor in de Metropoolregio Groningen wordt van de stad verwacht dat zij met het oog op de toekomst de situatie op het gebied van wonen, bereikbaarheid en leefbaarheid verbetert.

Groningen heeft een regionale functie, maar heeft moeite om die rol te vervullen. De stad heeft ambities genoeg, maar door gebrek aan financiële middelen en voldoende overheidssteun laten belangrijke ontwikkelingen te lang op zich wachten. Denk aan de verkeersgerelateerde ontsluiting van nieuwe wijken aan de westkant van de stad (Ring West), een nieuw treinstation aan De Suikerzijde, een betere openbaarvervoerverbinding naar Zernike en de aanlanding van de voorgestelde Lelylijn in de stad.

Opvallend is dat de stad Groningen deel uitmaakt van een noordelijke regio die minder machtig, verenigd en meedogenloos overkomt. Brainport Eindhoven heeft zijn zaken voor en achter de schermen beter op orde. De organisatie heeft alle krachten binnen de overheid, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven gebundeld om Eindhoven te laten groeien en faciliteren.

Deze samenwerking met partijen die elkaar iets gunnen, werpt zijn vruchten af ​​in Brabant. Groningen en tegelijkertijd het Noorden moeten hiervan leren. Begin met het verwijderen van de schotten tussen Stad en Ommeland. Het idee dat de stad voor zichzelf kan zorgen is beperkt en kortzichtig in een regio die zich door samenwerking moet ontwikkelen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *