Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen in De Lawei samengebald op één dag

[ad_1]

De Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (ONFK) in De Lawei in Drachten vinden dit jaar alleen plaats op zaterdag 6 april. De organisatie heeft besloten het vrijdagavondprogramma te verplaatsen naar de zaterdag vanwege het geringe aantal inschrijvingen voor de vierde en vijfde divisie.

Bij het ONFK spelen traditioneel de orkesten uit de vierde en vijfde divisie op vrijdagavond. Zaterdag komen orkesten uit de eerste, tweede en derde divisie in actie.

Voor de vierde divisie hebben zich dit jaar vier fanfares aangemeld, waaronder het korps Koudum, Hijum/Finkum en Drachten. In de vijfde divisie doet een orkest mee, Juliana uit Doornspijk. Dat is niet genoeg voor een volwaardig programma, zegt de organisatie. “Je wilt het publiek ook iets bieden en de zaal mooi kunnen vullen. Met vijf orkesten wordt het wat te mager”, zegt Tim Meindertsma van Stichting ONFK. “Daarom hebben we besloten de vrijdagavond af te gelasten.”

De kampioenschappen beginnen nu zaterdagochtend vroeg met de vijfde divisie. Het programma loopt dan door tot diep in de avond.

Het totaal aantal deelnemers aan het ONFK is hoger dan in 2022 en 2023. In die jaren kwamen 23 orkesten in actie, inmiddels heeft de organisatie 24 aanmeldingen. ,,Dat is prachtig. Wij zijn stabiel. Hopelijk blijven we groeien”, zegt Meindertsma.

Orkestwisseling

Volgens Meindertsma komt de organisatie niet in de problemen nu alle orkesten op één dag spelen. “Het wordt een drukke dag, maar tussen elke orkestwisseling zit een kwartiertje. Dat kan. Ook heeft de jury voldoende tijd om na elk optreden een verslag te schrijven.”

Voor de tweede divisie hebben zich dit jaar vier orkesten aangemeld, waaronder het korps uit Easterein en Ouwsterhaule. “Dat stemt ons tevreden. De afgelopen edities was het aantal orkesten in deze divisie mager.”

Net als voorgaande jaren is de derde divisie goed bezet, vooral met fanfares uit het Noorden, waaronder het korps uit Augustinusga, Arum en Sint Annaparochie/Vrouwenparochie. In de eerste divisie komen zeven orkesten in actie, waaronder die van Schraard en Oudega (SWF). Ook de kampioen van vorig jaar – het Nederlandse team uit Grootegast – is aanwezig.

In totaal zijn zaterdag bijna duizend muzikanten actief in De Lawei. Op het programma staan ​​vijf verplichte werken. “Het wordt een geweldig spektakel”, belooft Meindertsma.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *