Klimaatrapport: Wijnbouw rond Middellandse Zee gaat grotendeels verdwijnen | Buitenland

[ad_1]

In Spanje, Italië en Griekenland zou deze eeuw een groot deel van de wijngaarden kunnen verdwijnen als gevolg van droogte en hittegolven. Veel druiven zijn hier niet bestand tegen. Het goede nieuws: bierland Engeland kan gemakkelijk een wijnland worden.

Klimaatverandering geeft landen die voorheen geen wijncultuur kenden nieuwe kansen: Kirgizië, Ierland en Ethiopië zouden ook een paradijs voor wijnboeren kunnen worden. Dat schrijven Franse en Italiaanse wetenschappers in een onderzoek naar klimaatverandering. Het onderzoek is gepubliceerd in Natuurrecensies Aarde en milieu.

Europa is nog steeds het grootste wijnproducerende gebied ter wereld. Maar er kunnen harde klappen vallen, zo blijkt uit het onderzoek. ‘Als de opwarming van de aarde nog veel erger wordt, zullen de meeste regio’s rond de Middellandse Zee ongeschikt worden voor wijnbouw.’

Dit heeft te maken met stijgende temperaturen, maar ook met afnemende regenval in de komende jaren en decennia. Er zullen steeds meer watertekorten zijn. In de landen rond de Middellandse Zee is het al droog en het zal alleen maar droger worden.

Vooral laaggelegen gebieden en kustgebieden in Spanje, Italië en Griekenland lopen gevaar als de opwarming van de aarde boven de 2 graden uitkomt. “Als dat gebeurt, zou tegen het einde van deze eeuw 90 procent van de wijnregio’s kunnen verdwijnen”, schrijven de onderzoekers.

Kees van Leeuwen
Kees van Leeuwen © PI

“Dat scenario zou werkelijkheid kunnen worden als de opwarming van de aarde 4 graden bedraagt. Dat is misschien extreem, maar het is de richting die we opgaan”, zegt Kees van Leeuwen, een van de auteurs van het onderzoek en verbonden aan de landbouwuniversiteit Bordeaux Sciences Agro.

Slecht voor de smaak

In Frankrijk loopt vooral het zuiden gevaar: regio’s als de Languedoc en de Provence. Ook daar hebben druiven te maken met te hoge temperaturen en te veel droogte. Hierdoor groeien er minder druiven en neemt het rendement voor de wijnboer af. Maar ook belangrijk voor de consument: de smaak en kwaliteit van de wijn gaan achteruit. En dat zal de omzet doen dalen. Door de combinatie van deze twee factoren – lager rendement en lagere kwaliteit – zullen wijnbedrijven steeds vaker failliet gaan.

Gemiddeld zal deze eeuw 20 tot 70 procent van alle huidige wijngaarden in Europa verdwijnen, ‘afhankelijk van de mate van opwarming’. Dezelfde trend is te zien in andere delen van de wereld. Door de hoge temperatuurstijgingen wordt Zuid-Californië ongeschikt voor wijnbouw, net als Mexico en het binnenland van Australië.

Een uitgedroogde wijngaard in de Catalaanse wijnstreek Penedès.
Een uitgedroogde wijngaard in de Catalaanse wijnstreek Penedès. © Anadolu via Getty Images

“Temperatuurstijgingen en droogte zullen wijnregio’s in warme en droge regio’s over de hele wereld treffen, met enorme sociale en economische gevolgen”, aldus de onderzoekers. Druiven zorgen voor werkgelegenheid en handel. Binnen de tuinbouw wordt, na aardappelen en tomaten, het meeste geld uitgegeven aan de druivenoogst: zo’n 68 miljard dollar per jaar.

Ander soort

De veranderingen kunnen deels worden tegengegaan als wijnbouwers zich ‘aanpassen’. “Je kunt andere druiven kiezen die beter bestand zijn tegen droogte en hitte”, vertelt Kees van Leeuwen. “Je kunt druivenranken ook op andere manieren planten en op andere manieren snoeien, zodat ze beter bestand zijn tegen klimaatverandering. Tenslotte kun je irrigeren, maar dat is gezien de toenemende watertekorten een kortetermijnoplossing.”

Spaanse wijnboeren in Albinyana smeken met een processie om regen.
Spaanse wijnboeren in Albinyana smeken met een processie om regen. © Anadolu via Getty Images

Tegelijkertijd geven de onderzoekers toe dat deze aanpassingen voor sommige gebieden niet meer mogelijk zijn. Zo heeft het zuiden van Spanje al zoveel last van de klimaatverandering dat innovaties daar niet of nauwelijks mee om kunnen gaan. “Ze gebruiken bijvoorbeeld al druiven die heel hittebestendig zijn. Als het dus nog warmer wordt, kun je geen andere druiven meer kiezen.”

Toch is het niet alleen maar pijn en lijden, staat er Natuur. Klimaatverandering biedt ook nieuwe kansen. “Er kunnen nieuwe wijngaarden ontstaan ​​in streken die daarvoor voorheen niet geschikt waren”, schrijven de Franse en Italiaanse wetenschappers. Waar het vroeger te koud was, kan de stijgende temperatuur straks perfect zijn voor druiven. En in warme gebieden kun je op grotere hoogte druivenplanten planten, in berggebieden, waar de temperatuur lager is.”

Polen en Denemarken

De onderzoekers noemen Polen, Kirgizië en Denemarken als voorbeelden. Zelfs hooggelegen gebieden in Ethiopië bieden kansen.

In Europa komen er mogelijk meer wijngebieden bij dan er verdwijnen. Er zijn scenario’s denkbaar dat de oppervlakte van de Europese wijngaarden eind deze eeuw netto met 40 tot 60 procent zal toenemen, aldus het rapport. ‘Maar dat zijn theorieën en er spelen veel meer factoren dan alleen klimaatverandering.’ Toch zijn er al voorbeelden van grote verschuivingen. Want wie dacht dat Britten alleen maar bier drinken, heeft het mis. “In Groot-Brittannië is het areaal aan wijngaarden tussen 2004 en 2021 al met 400 procent toegenomen.”

‘De wijnconsument moet worden opgeleid’

“Druivenrassen zijn tegenwoordig ‘merken'”, zegt Kees van Leeuwen van de landbouwuniversiteit in Bordeaux. “Tot dertig tot veertig jaar geleden stond op het etiket van wijnflessen vermeld uit welke regio de wijn kwam. Nu staat er bijna alleen maar de druivensoort op. Hierdoor denken consumenten dat ze specialisten zijn. Ze weten welke druivensoort ze lekker vinden. Maar wat gebeurt er dan? Een wijnboer plant gewoon wat verkoopt.

Als de Sauvignon Blanc druif populair wordt, zullen meer wijnboeren met de Sauvignon Blanc druif gaan werken. Maar die druif is bijvoorbeeld helemaal niet geschikt voor warme gebieden. Als een wijnboer in zo’n gebied die druif toch wil hebben, moet hij bijvoorbeeld flink irrigeren, wat enorm veel water kost. Consumenten kunnen hier wel wat voorlichting over gebruiken. En dezelfde druif smaakt niet altijd hetzelfde: een Merlot uit Portugal smaakt heel anders dan een Merlot uit Bordeaux.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *