Femke Bol wéér in de prijzen: wereldkampioene ook in 2023 Europees atlete van het jaar | Andere sporten

[ad_1]

Net als in 2022 is Femke Bol gekozen tot beste Europese atlete van het jaar. De Amersfoortse wereldkampioene op de 400 meter horden hield zaterdagavond bij de verkiezing in het Litouwse Vilnius stand van de Oekraïense hoogspringer Yaroslava Majoetsjich en de Spaanse snelwandelaarster Maria Perez.

Met haar tweede titel op rij komt Femke Bol op gelijke hoogte met Dafne Schippers. De tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter, die onlangs haar afscheid aankondigde, won de verkiezing ook twee keer op rij: in 2014 en 2015.

Bol blonk afgelopen zomer uit op de Wereldkampioenschappen atletiek in Boedapest met de wereldtitel op de 400 meter horden. Ook won ze goud met de 4×400 meter estafetteploeg. De Amersfoort won bovendien voor het derde jaar op rij de finale van de Diamond League. Bol blonk binnenshuis uit op de 400 meter vlak met een wereldrecord van 49,26 seconden. Ze brak het 41-jarige wereldrecord van de Tsjechische Jarmila Kratochvilova. Bol is ook genomineerd voor de wereldwijde prijs van Atleet van het Jaar. De winnaar van die verkiezing wordt in december bekend gemaakt.

Bij de verkiezing van Europees talent van het jaar verloor midfondloper Niels Laros van de Italiaanse hoogspringer Mattia Furlani (18). De eveneens 18-jarige Brabander pakte dit jaar goud op de 1500 en 5000 meter bij de EK Onder-20 en liep een Europees jeugdrecord op de Engelse mijl (3.48,93), maar liep de titel ‘Talent van het Jaar mis’ ‘. .

De Noor Jakob Ingebrigtsen werd net als Bol voor het tweede jaar op rij verkozen tot beste atleet van Europa. Op de Wereldkampioenschappen in Boedapest won hij goud op de 5000 meter en zilver op de 1500 meter en liep hij Europese records op de 1500 meter, Engelse mijl en 3000 meter.

Femke Bol.
Femke Bol. © BELGA

Femke Bol en haar vriend, de Belgische polsstokhoogspringer Ben Broeders, voor het Gala in Vilnius.
Femke Bol en haar vriend, de Belgische polsstokhoogspringer Ben Broeders, voor het Gala in Vilnius. © Getty Images

Beluister hier alle afleveringen van onze hardloop- en atletiekpodcast De Pacer



Bekijk hier al onze sportvideo’s

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *