New species of tiny geckos found in India named after Vincent van Gogh

[ad_1]

Onderzoekers hebben een nieuwe kleine gekkosoort genoemd, ontdekt in de Zuidelijke West-Ghats in Tamil Nadu, India, naar de Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh. Het uiterlijk van de kleine hagedis deed hen denken aan De Sterrennacht. Ze publiceerden hun bevindingen in het peer-reviewed tijdschrift ZooKeys.

Cnemaspis vangoghi is vernoemd naar de Nederlandse schilder Vincent van Gogh (1853-1890), omdat de opvallende kleuring van de nieuwe soort doet denken aan een van zijn meest iconische schilderijen, De Sterrennacht”, zei onderzoeker Ishan Agarwal in een stelling. Hij deed de ontdekking samen met collega-onderzoekers Akshay Khandekar en Tejas Thackeray.

Mannetjes van de soort hebben een gele kop en voorlichaam en lichtblauwe vlekken op de rug en staart. De kleine hagedissen kunnen een lengte bereiken van ongeveer 3,4 centimeter. Ze zijn overdag actief, wat betekent dat ze vooral in de vroege ochtenduren actief zijn en tussen rotsen en af ​​en toe op gebouwen en bomen leven.

De onderzoekers ontdekten de Cnemaspis vangoghi tijdens een expeditie in april 2022 en vernoemde het naar Van Gogh op het moment dat genetische sequencing bevestigde dat het een nieuwe soort was. Ze ontdekten ook nog een nieuwe gekkosoort, Cnemaspis sathuragiriensis – genoemd naar zijn optreden in de Sathuragiri-heuvels – tijdens die expeditie.

“Tamil Nadu is een uitzonderlijk biodiverse staat, en we verwachten ruim 50 nieuwe soorten hagedissen te kunnen benoemen tegen de tijd dat we klaar zijn (met onze expedities),” zei Ishan Agarwal.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *