Eerste Fryslan Ferbynt-dei op zaterdag 22 juni. Een feestdag voor de Friese vrijwilligers.

[ad_1]

Op zaterdag 22 juni vindt in Fryslân Ferbynt-dei de eerste Fryslân Ferbynt-dei plaats. Het is een door de provincie gesponsorde feestdag voor en door vrijwilligers van stichtingen en verenigingen.

Dat maakte Gedeputeerde Staten van Fryslan dinsdag bekend tijdens het wekelijkse persgesprek, ditmaal in Pingjum. Besturen kunnen 500 euro aanvragen om hun werk en hun stichting en vereniging in de kijker te zetten, eventueel met een hapje en drankje.

Voor deze eerste editie is 250.000 euro beschikbaar gesteld. Dit betekent dat 500 stichtingen en verenigingen in aanmerking komen voor een provinciale bijdrage. Op 22 juni bruist de provincie van de activiteiten, hoopt en verwacht gedeputeerde Sijbe Knol (FNP).

Vrijwilligers vormen het cement van het verenigingsleven

De Fryslân Ferbynt-dei is een nieuw onderdeel van de Iepen Mienskipsfûns, het Friese subsidiefonds voor leefbaarheidsprojecten. Knol heeft er hard voor gewerkt. Volgens hem zijn vrijwilligers van groot belang voor de leefbaarheid in dorpen en buurten. “Se foarmje it semint van de Fryske ferieningslibben. Sûnder vrijwilligers gjin Fryske mienskip.”

De subsidie ​​van 500 euro kan vanaf 16 april worden aangevraagd. Het advies is om dit digitaal te doen. Schriftelijk solliciteren is mogelijk, maar de kans bestaat dat mensen het net missen. Verder wordt van de subsidieontvangers verwacht dat zij voor deze dag duurzame producten van lokale bedrijven aanschaffen.

De eerste editie is een bewijs

Een aantal fracties in de Friese Staten hadden aanvankelijk twijfels over het nut van deze feestdag voor de Friese vrijwilligers. Zo sprak CDA-Kamerlid Karin van der Velde over het witwassen van geld. Uiteindelijk werd besloten om er een test mee te doen. Na de eerste editie van de Fryslân Ferbynt-dei volgt een evaluatie. Vervolgens wordt besloten of deze vakantie voor Friese vrijwilligers wordt voortgezet.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *