[ad_1]
Veel Engelstalige bacheloropleidingen krijgen vanaf studiejaar 2025-2026 ook een Nederlandstalige variant. Dat schrijft universitaire koepelorganisatie UNL in een brief aan demissionair minister Robbert Dijkgraaf (onderwijs).
De universiteiten willen in totaal minimaal 35 cursussen aanbieden die momenteel geheel in het Engels worden gegeven, ook in het Nederlands. Dit komt neer op iets minder dan een derde van alle Engelstalige bacheloropleidingen. Op deze manier worden de cursussen toegankelijker voor Nederlandse studenten die liever in hun moedertaal studeren.
Met hun voornemen geven de universiteiten gehoor aan een lang gekoesterde wens van de Tweede Kamer. Veel Kamerleden zijn van mening dat Engelstalige opleidingen leiden tot een overmatige toestroom van internationale studenten. Dit heeft negatieve gevolgen, zoals een tekort aan kamers en verdringing van Nederlandse kandidaten voor schaarse opleidingsplaatsen.
De universiteiten en hogescholen kregen van minister Dijkgraaf en de Tweede Kamer de tijd om hun onderwijs te vernederlandsen via ‘zelfmanagement’.
30 procent van de bacheloropleidingen wordt in het Engels gegeven
Vier Engelstalige bacheloropleidingen gaan waarschijnlijk volledig over op het Nederlands. Universiteiten willen daarnaast voor 27 opleidingen een numerus fixus invoeren om de grote toestroom van internationale studenten beter te kunnen reguleren. Voor deze laatste maatregel wachten de universiteiten nog op de noodzakelijke wetswijziging.
Om welke cursussen het precies gaat wil UNL nog niet zeggen. “De instellingen moeten de beoogde maatregelen eerst voorleggen aan hun medezeggenschapsraden”, zegt een woordvoerder. Momenteel wordt ongeveer 30 procent van de universitaire bacheloropleidingen in het Engels gegeven.
De universiteiten maakten eerder al bekend voorlopig niet actief studenten te gaan werven op buitenlandse beurzen. Ook komen er de komende tijd geen nieuwe Engelstalige bacheloropleidingen. Dit geldt in ieder geval totdat er nieuwe wetgeving komt om de internationalisering te reguleren, zegt de woordvoerder.
Ook hogescholen nemen maatregelen
Ook de hogescholen hebben onlangs maatregelen ingevoerd, al is de internationalisering daar veel beperkter dan bij de universiteiten. Hogescholen willen bijvoorbeeld de instroom van internationale studenten kunnen beperken als de toegang van Nederlandse studenten wordt bedreigd. Dit geldt vooral voor de economievakken.
Minister Dijkgraaf waardeert het initiatief van de hogescholen en universiteiten om ‘gezamenlijk de verantwoordelijkheid te nemen voor de balans in het systeem als geheel’, schreef hij aan de Tweede Kamer. Wel noemt Dijkgraaf de vernederlandsing van slechts vier volledige cursussen ‘beperkt’. De minister ziet de maatregelen van de universiteiten niet als een eindbod, schrijft hij, maar als startpunt voor verdere discussie.
Lees ook:Universiteiten vrezen beperkingen voor internationale studenten. ‘Met Nederlanders alleen redden we het niet’
De Tweede Kamer wil het aantal internationale studenten fors terugdringen. Dit zorgt nu al voor spanningen op de universiteiten. ‘Dat merk je aan de cynische grappen.’
[ad_2]