Woedende Staten rekenen alsnog op snel besluit over gaskraan Groningen en openen vuur op dwarsliggers

[ad_1]

Het berustte allemaal op een misverstand: de kandidaat-regeringspartijen VVD, PVV en BBB zijn nadrukkelijk niet van plan om in het geheim de gaskraan in Groningen weer open te draaien. Dit wordt verzekerd door hun partijgenoten in de Groningse Staten.

De woordvoerders van VVD, PVV en BBB kregen woensdag links en rechts kritiek van de andere fracties in de Provinciale Staten. Want: wat willen hun partijgenoten in de Eerste Kamer precies bereiken met het uitstel van de wet die er officieel voor moet zorgen dat het Groningse gasveld in oktober definitief gesloten wordt?

De woede in de aardbevingsprovincie laaide dinsdag meteen weer op toen de VVD, met in haar kielzog de PVV en BBB, de eindstemming over de nieuwe Groningse wet in de Eerste Kamer wist op te schorten. De verwachting was dat de Eerste Kamer deze week groen licht zou geven, nadat de Tweede Kamer eerder vrijwel unaniem had ingestemd.

Nooddebat na onverwacht verzet in de Senaat

De gang van zaken in Den Haag was woensdag aanleiding voor een spoeddebat in de Groningse Staten. Hoe is het mogelijk dat de drie partijen na alle aardbevingsellende in deze provincie nog steeds kijken naar de laatste Groningse gasvoorraden om te voorkomen dat Nederland koude voeten krijgt? En bestaat het risico dat uitstel tot annulering leidt?

Nog voordat het spoeddebat in Groningen begon verzekerde VVD-woordvoerder in de Eerste Kamer, Caspar van den Berg, dat zijn inbreng dinsdag niet bedoeld was om de uitfasering van de gaswinning te torpederen. Ook VVD-fractieleider Erik Jan Bennema onderstreepte dit in de Staten, net als zijn collega’s van de PVV en BBB.

Wat die drie partijen betreft gaat de gaskraan dit jaar nog dicht zoals gepland. Dat is de stemming in zowel de Staten als de Senaat. Het drietal wil echter zekerheid dat Nederland geen gastekorten zal ondervinden als de Groningse putten worden afgesloten. Van den Berg verwacht snel antwoord op zijn vragen hierover, zodat de Eerste Kamer deze maand alsnog groen licht kan geven.

De gedeputeerde gaat ervan uit dat er binnen twee weken een definitief besluit komt

Ook de Groningse gasvertegenwoordiger Susan Top verwacht dat het definitieve ja van de Eerste Kamer volgende week of uiterlijk over twee weken komt. Al blijft het provinciebestuur ‘maximale druk’ uitoefenen op de Eerste Kamer om ervoor te zorgen dat het kwartje de goede kant op rolt. Top roept Kamerleden op om hetzelfde te doen met hun partijgenoten in de Senaat.

‘Het is pas voorbij als het voorbij is,’ zucht de hulpsheriff. Ze zei dat ze de wending in de Senaat niet zag aankomen. En zeker niet dat de Groningse hoogleraar Van den Berg daarin het voortouw zou nemen. Volgens Top had het verantwoordelijke ministerie van Economische Zaken ook niet ingeschat dat de Senaat alsnog belemmerend zou optreden. “We hadden geen enkele indicatie dat uitstel een optie zou zijn”, aldus Top.

VVD wijst kritiek af: ‘Dit kleine uitstel mag niet worden aangepast’

Woensdag namen de Staten vrijwel unaniem een ​​motie aan waarin de Eerste Kamer werd opgeroepen snel de wet goed te keuren die de sluiting van het Groningenveld regelt. Alleen de VVD en de PVV stemden tegen.

Liberaal leider Bennema en zijn PVV-collega Ton van Kesteren betwisten echter dat ze de kwestie willen voortslepen totdat politiek Den Haag het eens wordt over een andere wet die Nederland ‘leveringszekerheid’ moet bieden op de gasmarkt. Die wet kan nog anderhalf jaar duren.

“Dit kleine uitstel mag zeker niet tot aanpassingen leiden”, benadrukt Bennema. Toch zijn de Staten er niet van overtuigd dat de VVD, PVV en BBB de Groningse kraan echt niet meer willen opendraaien. De miljarden aan inkomsten hieruit zouden immers zeer welkom zijn aan de onderhandelingstafel waar ze nu een kabinet proberen te smeden met de NSC van Pieter Omtzigt.

Maar ook BBB-aanvoerder Gouke Moes wijst die suggestie af. Een kabinet met deelname van zijn BBB kan feitelijk niet rekenen op de Groningse gasbaten. “Dan ga ik verder.” Wat Moes betreft is de ontmanteling van het Groningenveld niet afhankelijk van de voorzieningszekerheid en volgens hem denkt de BBB-fractie in de Eerste Kamer er precies hetzelfde over.

SP wil politieke staking ‘zoals in 1980 voor Okto in Winschoten’

Er was dan ook grote woede over het Senaatsdebat in het nooddebat. Zo groot zelfs dat SP-leider Agnes Bakker een bewezen politiek wapen uit het museum wil verwijderen. In 1980 besloten de Groningse Staten en gemeentebesturen tot een politieke staking uit protest tegen de dreigende sluiting van de Okto-kartonfabriek in Winschoten. Den Haag kwam hiervoor te hulp.

Voor een stakingsmotie kreeg Bakker echter onvoldoende steun van haar collega’s in de Verenigde Staten. Ook de gedeputeerde ziet daar weinig heil in. “We werken liever wat harder dan dat we gaan staken”, zegt Top. “Op dit moment zitten we vooral in de positie van: de mouwen opstropen.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *