Sharon den Adel van Within Temptation: ‘Juist in landen waar je er geen applaus voor krijgt moet je met die vlag zwaaien’

[ad_1]

“Je ziet in heel Europa een beweging naar rechts. Italië, Hongarije, Polen, overal waar partijen aan de macht komen of dreigen te komen met een door Trump geïnspireerde strategie. De onwaarheden, diezelfde verhalen. De balans slaat de verkeerde kant op, en dat is zo verkeerd dat je het bijna niet merkt Niets over kan zeggen. Ook maak ik me zorgen over de verkiezingen in Nederland en dat we bijvoorbeeld Oekraïne niet meer zullen steunen.”

Volgens de gezaghebbende online metalencyclopedie Het Metaalarchief De teksten van Within Temptation gaan over ‘fantasie, natuur, liefde en innerlijke strijd’. Dat is inderdaad zo, maar hoewel de metalband uit Waddinxveen vaak haar kijk op de samenleving liet horen, is het nieuwe, achtste album Doodbloeden uiterst aards en politiek. Abortus, Iran, religie, Oekraïne, het komt allemaal ter sprake. Zo gaat de titelsong ‘Bleed Out’ over Mahsa Amini, de Koerdisch-Iraanse vrouw die waarschijnlijk door politiegeweld om het leven is gekomen omdat ze haar haar niet had bedekt. En in ‘Cyanide Love’ zingt zangeres Sharon den Adel: “Binnenkort zullen er zonnebloemen boven je graf groeien”, een verwijzing naar de oorlog in Oekraïne. En als dat nog niet duidelijk was, krijgen sommige fans een verrassing met hun boxversie van het album een patch van het Oekraïense leger.”

Lees ook
dit interview met Within Temptation over hun doorbraakalbum Mother Earth

Sharon den Adel en Robert Westerholt van Within Temptation.

“In 2008 brachten we vier dagen door in Cherson, waar we met veel liefde werden ontvangen. We hebben daar zelfs een vredesboom geplant. Als ik de gezichten van al die mensen op foto’s zie, besef ik dat ze momenteel vechten voor hun vrijheid, of misschien niet meer leven. Misschien ben ik een doemdenker, maar de dreiging van Rusland daar en voor de rest van de wereld houdt mij zó bezig dat het in een lied naar voren komt.”

“Veel mensen zeggen: ‘Hé, maak gewoon muziek, speel je show en houd je mening voor je.’ Maar we leven in een democratie, we kunnen dit hier zeggen. We krijgen boegeroep als we op het podium met de Oekraïense vlag zwaaien, vooral in landen als Hongarije, maar daar dragen we de vlag. Je moet het doen in landen waarvan je niet zeker weet of je er applaus voor krijgt.”

“Natuurlijk weet je niet altijd alles van alles, maar ik probeer veel te lezen en hoop tot een oordeel te komen. Ik vind Oekraïne en Rusland heel duidelijk, maar een situatie als die tussen de Palestijnen en Israël is veel moeilijker, dat is een oorlog die al begon lang voordat ik werd geboren. Twee maanden geleden traden we op in Israël. Ik ben het helemaal niet eens met het regime daar, dus we hadden veel twijfels. Er was ook kritiek van Palestijnse fans. Maar we dachten dat we anders nooit in Rusland of andere plaatsen hadden kunnen spelen. En ik denk dat er een tegenverhaal nodig is. Misschien zal uw komst degenen steunen die anders denken.”

Lees ook
Dankzij de vrouwen ontstond naast heavy metal ook sprookjesmetal

De Finse band Nightwish met de Nederlandse zangeres Floor Jansen tijdens metalfestival Fortarock in Nijmegen in 2018.

“Er zijn altijd fans die afhaken omdat ze het niet met je eens zijn. Dat had ik zelf ook met Alice Cooper, die zich uitsprak tegen transrechten. ‘Jammer’, dacht ik, niet wat je van een oude held verwacht. Naïef misschien, maar je hoopt dat mensen die je bewondert hetzelfde denken als jij. Ik zou het vervelender vinden als iemand bij een grote streamingdienst dacht: ik zet je niet meer op een playlist. Maar goed, als je ook maar één iemand van gedachten kunt doen veranderen, moet je het toch proberen.”



[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *