Nephaar, poeder en andere camouflage – zo kun je kaalheid maskeren

[ad_1]

Veel stress, hormonale schommelingen, ziekte of gewoon je genen – er zijn veel oorzaken van haaruitval en kaalheid. En hoewel sommige mensen hun dunner wordende of verdwijnende haar geen obstakel vinden, zijn er ook veel mensen die het willen maskeren. Waar je dit vroeger zo discreet mogelijk deed en er vooral grapjes werden gemaakt over toupetjes, wordt door de opkomst van sociale media en nieuwe cosmetische oplossingen tegen kaalheid het taboe steeds groter. Er zijn veel manieren om je dunner wordend haar een boost te geven of je kale hoofd te voorzien van een weelderige bos haar, zoals te zien op TikTok, Instagram en YouTube. Een greep uit de mogelijkheden, van pruiken tot oogschaduw.

De pruik

Het hoofd bedekken met nephaar is niets nieuws, de pruik is al eeuwen oud. Maar het is de afgelopen jaren flink geëvolueerd.

Eén van de manieren waarop pruikenmakers de haarlijn er nu zo natuurlijk mogelijk uit laten zien, is een ‘lace front’, oftewel een delicaat soort gaas waaraan het nephaar haar voor haar wordt vastgenaaid. Deze ligt zo plat tegen het voorhoofd dat de pruik eigenlijk naadloos aansluit op het gezicht.

Het maken van lace front pruiken is behoorlijk arbeidsintensief en werd daarom vooral in films gebruikt. Nu krijgen ze meer bekendheid door programma’s als RuPaul’s Dragrace en de stijgende populariteit van dragartiesten.

Andere nieuwere soorten pruiken zijn U-vormige pruiken of de zogenaamde ‘natural parting wigs’. Ze bedekken niet het hele hoofd, maar hebben een opening waar je afscheid valt. De drager kan een deel van zijn eigen haar rond de scheiding uittrekken, zodat het samenvloeit met het haar van de pruik.

Het haarstuk

Haarstukjes of toupetjes waren vroeger het mikpunt van spot; Er zijn talloze filmscènes met toupetongelukken gemaakt. De afgelopen jaren heeft er een stille revolutie plaatsgevonden. Het haarstuk, op sociale media vaak het ‘haarsysteem’ genoemd, is moeilijk te onderscheiden van een natuurlijke haardos, zeker als het een semi-permanent of gebonden toupetje betreft. Instagram en TikTok bevatten transformatievideo’s van haarstylisten als Wade Menendez (Wade the Barber) en Erin Elizabeth Taylor, evenals tutorials over hoe je het toupetje vakkundig op de hoofdhuid plakt en matcht met je eigen haar. Deze techniek werkt het beste bij mensen met kale plekken boven op hun hoofd. Een afgeplakt toupet kan zes tot acht weken op zijn plaats blijven.

Het klassieke weefsel wint terrein. Bij het weven wordt je eigen haar strak tegen de hoofdhuid gevlochten en worden er stroken nephaar aan vastgenaaid. Weven werd oorspronkelijk vooral door zwarte vrouwen gebruikt, maar is inmiddels een wijdverbreide techniek geworden. In 2020 reageerde rapper Lil Nas. Veel haarstylisten reageerden enthousiast, anderen gaven toe er ook een te hebben.

Het getatoeëerde haar

Wie een meer permanente oplossing zoekt, kan zijn hoofd laten tatoeëren. Dit geeft een optische illusie, geen echte haardos, maar ‘micro haarpigmentatie’ (MHP) kan een natuurlijk ogend resultaat geven. Bij MHP worden realistisch ogende stoppels of kleine haartjes met een dunne naald op de hoofdhuid getatoeëerd. Deze behandeling, die ook in sommige ziekenhuizen en cosmetische klinieken wordt aangeboden, kan een oplossing zijn voor mensen die kortgeknipt haar hebben en hun kalende kruin willen camoufleren. Of voor mensen met gezichtslittekens waar anders haar zou groeien, zoals in de baard of wenkbrauw. Dit wordt ook wel de stoppeltattoo genoemd.

Een andere manier om kale plekken te verdoezelen met tatoeage is microblading. Deze techniek, die oorspronkelijk (vaak) bij vrouwen werd gebruikt om de wenkbrauwen in te vullen, wordt steeds vaker toegepast bij de haarlijn. Microblading werkt door met een speciaal instrument zeer kleine incisies in de huid te maken, die vervolgens worden gevuld met een pigment. Een verschil tussen microblades en MHP is dat het pigment dat in microblades wordt gebruikt in principe niet permanent is, terwijl dat bij MHP vaak wel het geval is. Het resultaat van microblades blijft over het algemeen ongeveer twee jaar mooi.

Lees ook
een episode

Troost voor kalende mannen: mini-tatoeages

Bedenken

Er zijn ook cosmetische oplossingen om kaalheid te maskeren die je aan het einde van de dag afwast. Haarvezels zijn een product dat bestaat uit 3D-vezels, bijvoorbeeld katoen, en kleurstof. Dit product, dat een licht poederachtige structuur heeft, kan in het haar worden gespoten of boven het hoofd worden geschud om bestaand haar er voller uit te laten zien. De vezels hechten zich aan het haar (mits schoon en droog), waardoor het haar volumineuzer wordt en het pigment camoufleert de zichtbare delen van de hoofdhuid. TikTok staat vol met demonstraties en tutorials over hoe je dit product kunt gebruiken. Een andere hack om kale plekken op de hoofdhuid te maskeren, of de haarlijn aan te vullen, is om deze plekken simpelweg op te vullen met matte oogschaduw in de kleur van je haar. Onder de hashtags #baldspot #hairhack staan ​​miljoenen video’s van gebruikers op TikTok en Instagram die laten zien hoe zo’n simpel trucje voor een significante transformatie kan zorgen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *