Met wandelnetwerk van 36.000 paaltjes wil Drenthe Gelderland en Limburg naar de kroon steken als wandelprovincie van Nederland

[ad_1]

De wandelschoenen kunnen uit de kast komen. Als laatste provincie van Nederland beschikt Drenthe over een volledig aangesloten wandelnetwerk. Met maar liefst 11.000 kilometer aan routes.

Toegegeven, die 11.000 kilometer kun je alleen lopen als je alle routes ook andersom loopt. Toch blijven de cijfers indrukwekkend: 3.919 knooppunten, 35.651 routeborden en 5.772 kilometer aaneengesloten wandelpaden in één provincie.

Dit grote Drentse wandelknooppuntennetwerk is donderdag officieel geopend tijdens een grote wandelconferentie op vakantiepark Westerbergen in Echten. Vanaf nu kunnen wandelaars een route op maat uitstippelen, afhankelijk van hoeveel kilometer ze willen lopen. Je neemt eenvoudigweg de kaart en trekt een lijn tussen de verschillende knooppunten, die allemaal hun eigen nummer hebben. En als je eenmaal over de paden en lanen loopt, zie je overal dezelfde, wit met bruine paaltjes en routeborden.

Om te wedijveren met Gelderland en Limburg

Het netwerk sluit zelfs aan op de wandelnetwerken in de omliggende provincies en passeert restaurants, attracties, musea en andere bezienswaardigheden. De bedoeling is om de toeristische aantrekkelijkheid van Drenthe te vergroten.

“Drenthe is al jaren dé fietsprovincie van Nederland, maar we willen ook de nummer 1 wandelprovincie van Nederland worden”, zegt gedeputeerde Willemien Meeuwissen. “De basis hiervoor is nu gelegd.”

Gelderland en Limburg zijn momenteel populairder bij wandelaars, de provincie zegt genoeg ideeën te hebben om deze twee te evenaren.

“Zo gebruiken we de knooppunten met lokale ondernemers of culturele instellingen om themaroutes uit te zetten en willen we de toeristische sector stimuleren om zich aan te sluiten bij het knooppuntennetwerk”, zegt Meeuwissen. “Een horecaondernemer zou bijvoorbeeld via het Recreatieschap Drents placemats kunnen regelen, waarop het wandelnetwerk in de omgeving te zien is. Zo stimuleer je bezoekers om op pad te gaan en Drenthe nog beter te leren kennen.”

‘Drenthe begon laat, maar loopt nu voorop’

Mooie plannen, maar Drenthe is de laatste provincie die een uitgebreid netwerk klaar heeft liggen dat aansluit op de rest van Nederland. In Zuidwest-Drenthe is in 2016 een proef gestart, waarna het knooppuntensysteem onder leiding van Recreatieschap Drenthe verder is uitgerold. Het oorspronkelijke doel was om in 2021 klaar te zijn, maar het proces bleek arbeidsintensiever dan verwacht.

“Dit kwam mede doordat er veel overleg nodig was met grondeigenaren om routes op hun terrein te kunnen creëren”, zegt Gerrie Hempen, wethouder van De Wolden en bestuurslid van Recreatieschap Drents. “Dus ja, we zijn wat laat begonnen vergeleken met de rest van Nederland, maar daardoor hebben we kunnen leren van andere provincies en lopen we nu voorop. Zo hebben onze routemarkeringen allemaal een klein kaartje met daarop de dichtstbijzijnde knooppunten. In andere provincies is dat niet het geval.”

De totale kosten voor de aanleg van het netwerk bedragen circa 3 miljoen euro. De provincie betaalde hiervan de helft, de gemeenten de andere helft.

Hoe werkt het Drentse wandelnetwerk?

Op de kaart of via de knooppuntplanner www.wandelnet.nl de verschillende knooppuntnummers zijn te vinden. Op in totaal 120 strategische punten, zoals grote parkeerplaatsen bij natuurgebieden, worden informatiepanelen geplaatst met de wandelknooppunten voor dat specifieke gebied. Je kunt de cijfers ter plekke opschrijven en vervolgens je eigen route lopen.

Als u een kruispuntpost tegenkomt, wordt er een kleine kaart van het gebied aan toegevoegd, waarop de nabijgelegen kruispunten worden aangegeven. De wandelroutes tussen de knooppunten zijn bewegwijzerd met witte borden met bruine pijlen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *