Vijftig jaar slipjacht in Havelte. ‘Route uitstippelen steeds lastiger’

[ad_1]

Havelte was dit weekend opnieuw het decor voor de slipjacht. Dit betekent dat de oude jachttraditie in het dorp al vijftig jaar bestaat.

“Heel bijzonder”, zegt Dick Appelman van jachtvereniging Soestdijk. Zelf was hij er in 1973 niet bij, toen Havelte voor het eerst in het teken stond van de slipjacht. “Maar er zijn tegenwoordig enkele veteranen. Al weet ik niet zeker of iemand zich die eerste keer nog kan herinneren”, zegt de renner.

Het is niet bepaald de vijftigste keer dat de renners hier in het zadel zijn geklommen. “Niet helemaal, nee. Door corona hebben wij een editie moeten annuleren”, legt Appelman uit.

Roedel beagles op zoek naar vossensporen

Net als vijftig jaar geleden zullen dit weekend tientallen ruiters in rode jachtrokken met hun ruiters deelnemen. Vroeger werd er op vossen en ander wild gejaagd, maar tegenwoordig volgen ze het spoor van een vos. Voorop loopt een roedel beagles – getrainde jachthonden – op zoek naar een doek gedrenkt in vossenurine.

De route ziet er heel anders uit dan toen. “Er waren toen bijvoorbeeld nog geen rotondes en geen nieuwbouw”, zegt Appelman. De jachtclub staat tegenwoordig ook voor andere uitdagingen. “Het uitstippelen van een route wordt steeds lastiger”, zegt de renner.

Uitdaging

“We doen alles in overleg met grondeigenaren en natuurbeheer. We zijn bijvoorbeeld afhankelijk van boeren of we over hun weiland of akker kunnen lopen. Als een stuk land bijvoorbeeld net is ingezaaid, kan dat niet”, legt Appelman uit. Ook de natuurgebieden rondom Havelte spelen een rol. “Wij mogen het Natura 2000-gebied niet meer betreden. Het is dus een uitdaging.”

Tot nu toe is het mogelijk gebleken de jacht voort te zetten. Een bekende organisatie uit de omgeving bood voor dit weekend een oplossing. “Wij werken samen met Defensie en mogen over een deel van hun terrein lopen. Daar zijn wij heel blij mee.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *