Geertje Algera uit Workum is pionier op gebied van filmen met smartphone. ‘Ik leerde aanpakken op de boerderij’

[ad_1]

Ze had het er moeilijk mee; Het is toch niet mogelijk om tv-reporter te worden met je telefoon? Het kon en inmiddels is Geertje Algera (49) uit Workum al zo’n tien jaar pionier op het gebied van filmen met je smartphone. Het ondernemerschap heeft ze meegekregen van haar vader, die boer was.

“Toen mijn moeder ging werken, liet ze mij als baby bij mijn vader vallen. Volgens de traditie zat ik in de koeienstal en kende ik alle koeien aan hun kop.” Geertje Algera woont in Utrecht, maar groeide op op een boerderij in Workum. Koeien ophalen, tractor rijden, met haar geit naar een veekeuring; ze moest met alles helpen. “Daar heb ik echt geleerd hoe ik dingen moet aanpakken.”

Ze wilde dierenarts worden. Toen ze negen was, zag ze een keizersnede worden uitgevoerd bij een van haar vaders koeien. “Dat vond ik een heel gaaf beroep, maar ik had er de vakken niet voor.” Haar vader moedigde haar en haar zus aan om hun opleiding voort te zetten. Het was nooit het idee om de boerderij over te nemen. “De boerderij sprak mij aan, maar het boerenbedrijf niet.”

Het werd uiteindelijk journalistiek omdat ze geïnteresseerd is in fotografie en video. Algera begon bij de KRO te werken als verslaggever en later als camjo (camerajournalist). Inclusief voor De wandeling, de reünie, het kruispunt En Debat over 2. In 2014 vroeg ze zich af: hoe wil ik verder met mijn carrière? Via een blog ontdekte ze dat je met je smartphone ook video’s voor televisie kunt maken.

‘Zwaar om camera’s mee te sjouwen’

“Het leek mij een sterk verhaal dat dat mogelijk was. Maar ik werd getriggerd. Als dit mogelijk is, dan is het een stuk eenvoudiger dan camjo. Camjo is erg leuk, maar het is zwaar om met camera’s te sjouwen. Als verslaggever moet je opeens cameravrouw worden, wat voor mij niet zo gemakkelijk was. ”

Een vriendin van Workum stuurde haar een link naar een training filmen met een smartphone in Zwitserland. “Ik zei tegen mijn manager: ‘Ik voel een roeping om dat te doen’.” Ze kreeg toestemming om deel te nemen en vond het geweldig. Maar belangrijker nog: ze merkte dat ze er veel mee kon.

Terug in Nederland liet ze de video’s die ze tijdens de training had gemaakt aan haar hoofdredacteur zien. Ze mocht er meteen mee aan de slag. “Ik kreeg budget om een ​​statief en een microfoon aan te schaffen. Ik was de eerste in Hilversum die dit deed. Mijn video’s werden uitgezonden op NPO2.”

Voor zichzelf begonnen

Dat bleef niet onopgemerkt. Na een artikel in Villamedia Magazine , het vakblad van de NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten), werd ze gebeld door gemeenten en patiëntenorganisaties met de vraag of ze daar een training over wilde geven. In 2016 besloot Algera de sprong te wagen en zijn eigen bedrijf te starten. Ze maakt zelf video’s en geeft daarnaast trainingen over filmen met je smartphone.

“Daar kwam de aanpak die ik op de boerderij heb geleerd goed van pas. Op de boerderij moet je plannen, organiseren, snel schakelen en leren. Mijn vader moest ook regelmatig beslissen: moet ik investeren in een nieuwe tractor of melkmachine of niet. En hij wilde een goed product afleveren, namelijk goede melk waar goede kaas van gemaakt kon worden. Ik wil ook een goed product afleveren: een mooie video en een goede training.”

Als Algera gaat filmen, heeft ze niet veel bij zich; twee iPhones, een microfoon en een statief. “En je kunt het vanaf mijn bank in elkaar zetten.” Toen ze met haar mobiele telefoon voor tv begon te filmen, waren er een paar mensen die haar werk in twijfel trokken. “Ze vinden dat je gewoon grote camera’s moet gebruiken en voor het maximale aantal pixels moet gaan. Daar ben ik niet zo mee bezig, ik ga voor het verhaal.”

“Een grote camera maakt je stoerder, als je filmt met je mobieltje lijk je meer op een huis-tuin-en-keuken-mens.” Dit heeft soms tot komische verwarring geleid. Dat iemand tegen haar zei: “Wist je dat je daar apps en lenzen voor hebt.” Algera zegt dan: “Ja, dat klopt, daar heb ik een boek over geschreven.”

Boek geschreven

Dat boek ‘Professionele video’s maken met je smartphone’ schreef ze in 2022. In het boek legt ze uit hoe je kunt filmen met je smartphone. Een van de belangrijkste tips die ze heeft is het schoonmaken van je lens. ,,En; loop vooruit. Film dichterbij. Zoom niet in, want dan wordt de kwaliteit slechter, maar loop vooruit.”

“Elke dag zijn er video’s gemaakt met een smartphone op televisie te zien en in elk nieuws zie ik professionele smartphonebeelden. Veel mensen weten dat niet, omdat ze het associëren met verticale wiebelige beelden.”

Af en toe zijn er nog filmpjes van de boerendochter op televisie te zien. “Mijn moeder kan zien of ik de video’s heb gemaakt. Hoe? Ik denk omdat er gewone mensen op de foto staan ​​en omdat ik creatieve shots gebruik. Soms plaats ik mijn mobiele telefoon in een plantenbak en geef ik de planten water. Dan zie je de druppels op de camera vallen. Dat kan en is met een grote camera een stuk lastiger.”

‘Hij vond het cool’

Het leuke van haar werk vindt ze dat ze overal naartoe gaat en alles kan bekijken. “De ene dag geef ik training in een ziekenhuis en een paar dagen later in een museum. Dat vind ik erg leuk.” Ze ontmoet daardoor ook veel mensen en vindt het leuk als ze mensen ziet praten als ze iets uitlegt over smartphonevideo’s. “Ze ontdekken bijvoorbeeld dat een video beter wordt als je korte stukjes filmt en plak ze aan elkaar in plaats van alles in één keer te filmen.”

Het liefst zou Algera bruggenbouwer zijn tussen Fryslân en de Randstad. “Friezen zien mij als een stadsvrouw. In Utrecht zien ze mij nog steeds als de dochter van de boer. Natuurlijk ben ik allebei.” Een opdracht uitvoeren voor een organisatie die deze twee kanten van haar bij elkaar brengt, zou voor haar de kers op de taart zijn. “Of de kers op de sinaasappeltaart.”

“Mijn vader was erg gefocust op innovatie en de toekomst. Dat doe ik ook. Hij ging naar andere landen om te kijken wat daar gebeurde, dat doe ik ook. Hij is in 2007 overleden. Ik vind het jammer dat hij niet heeft kunnen ervaren wat ik nu doe. Ik denk dat hij dat cool gevonden zou hebben.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *