Hoe Jeanet en Omar uit Leeuwarden het gezellig houden met twee religies onder één dak

[ad_1]

Het einde van de Ramadan nadert, Eid al-Fitr staat voor de deur. Jeanet Uithoff (31) en Omar Oukoums (40) uit Leeuwarden vormen samen met hun twee jonge kinderen een gezin. Hij voltooide de Ramadan, zij deed dit jaar niet mee. Toch respecteren ze elkaars geloof.

Jeanet werd christelijk opgevoed. Omar Islamitisch. Hij komt uit een Marokkaans gezin. Hun huishouden is het levende bewijs dat twee verschillende religies harmonieus naast elkaar kunnen bestaan ​​onder één dak. “We hebben nooit varkensvlees in de koelkast, uit respect voor hem. Andersom zit hij tijdens de kerstdagen bij mijn familie aan tafel. Dat werkt echt goed samen.”

Verschillen in standpunten worden vaak snel duidelijk, maar voor Omar en Jeanet is het vooral de overlap tussen hun religies die opvalt. “Je kunt ze niet helemaal met elkaar vergelijken, maar de essentie is hetzelfde”, merkt Omar op. Liefde en respect voor anderen zijn de belangrijkste waarden die beiden uit hun opvoeding hebben meegekregen. “Iedereen was welkom, ongeacht wie of wat je was.”

Een eerste keer

Tijdens een warme zomer enkele jaren geleden ging Jeanet de uitdaging aan: het beleven van de Ramadan. Ze vond het moeilijk. “Die eerste dagen denk je alleen maar aan eten.” Toch hield ze vol. “Voor moslims is het niet alleen een persoonlijke uitdaging, maar ook een bron van betekenis. Voor mij was het gewoon om te kijken of ik het kon, dat wilde ik mezelf bewijzen.”

Omdat Jeanet borstvoeding geeft, doet Omar het dit jaar alleen. “Het is leuker om het samen te doen, maar ik kan ook goed voor mezelf zorgen.” Dit jaar heeft hij het niet zo moeilijk. “De eerste paar dagen is het even wennen, maar je went er wel aan. Onderschat je lichaam nooit, je kunt echt veel meer dan je denkt.”

Geen obstakel

Jeanet en Omar beseffen dat het bijzonder is om binnen één familie verschillende religies te hebben. Toch ervaren ze het niet als een obstakel. Omar legt uit: “Ik heb veel respect voor de islam, maar ook een enorme fascinatie voor het spirituele deel van het geloof. Ik kijk naar de achterliggende gedachten, zodat ik die kan vormgeven op een manier die beter bij mij past.”

Tijdens de vastenmaand wordt de iftarmaaltijd direct na zonsondergang genuttigd. Er ligt veel op tafel. “Ik denk de hele dag dat ik ‘s avonds de hele tafel opeet, maar uiteindelijk gebeurt dat niet. Je raakt eraan gewend om minder te eten.”

Maar na het eten is er vaak een ‘los momentje’. Jeanet is voedingsdeskundige ( Gezond met Jeanet) en begrijpt waarom. “Het vasten wordt vaak verbroken met een date. Op zich geen slecht product, maar wel heel zoet en vaak de oorzaak van een bloedsuikerpiek op een lege maag, waar je moe van wordt.” Volgens haar zou het beter zijn om bij de dadel een paar nootjes of wat pindakaas te eten.

Wat ligt er op de tafel?

Of de Ramadan invloed heeft op je gezondheid, hangt volgens Jeanet vooral af van wat er op tafel komt. “Maar dat is altijd zo. Of je nu meedoet aan de Ramadan of niet, wat je eet maakt je dieet gezond, of niet.”

Volgens Jeanet kan het, als het juiste op tafel komt, zelfs gezondheidsvoordelen opleveren. “Er is meer focus, concentratie en je lichaam is beter in staat vet te verbranden.”

Volgens Jeanet lijkt het daar wel een beetje op intermitterend vasten . Een eetpatroon waarbij vastenperioden worden afgewisseld met eetperioden. Geruchten geven soms aan dat dit een hormoonverstorende werking kan hebben, vooral bij vrouwen. Uithoff legt uit: “Het hormoon cortisol is een stresshormoon. In deze maatschappij staan ​​we altijd aan. Je ziet dat mensen daardoor hoge concentraties cortisol in hun lichaam hebben. Als je al veel cortisol hebt en bovendien snelt, kan dit inderdaad je hormoonhuishouding verstoren.”

Leer luisteren

Maar dat effect verschilt per persoon, legt ze verder uit. “Je voelt wel of het goed voor je is. Maar veel mensen hebben nooit geleerd te luisteren naar de signalen die hun lichaam geeft, dus dat moet je eerst leren.”

Voor Omar is de Ramadan een tijd van bezinning, samenkomen en deel uitmaken van een groep. “Die maand gaat over geven, mensen zijn zoveel aardiger voor elkaar. Er ontstaat echt een prachtige energie.”

Aan het einde van de Ramadan is Eid-al-Fitr. De naam doet vermoeden dat grote tafels bezaaid zijn met zoete lekkernijen. Maar volgens Jeanet en Omar is dat een vertekend beeld. “Het is een dag waarop mensen zich netjes kleden, een ochtendmaaltijd krijgen in de moskee en de rest van de dag bij familie doorbrengen.”

Er wordt veel gegeten, maar wat er precies op tafel ligt, verschilt per gezin. Bij Omar thuis omvat dit ook chebakia (honingkoekjes), sellou (kruimeltaart) en baklava (fylodeeg met pistachenoten). Maar er is ook volop groente, fruit, couscous en vooral veel vlees.

Geld of wat bananen

De reset van het lichaam en de manier van omgaan met elkaar heeft Omar doen besluiten om dit jaar weer mee te doen. Goed voor je gezondheid zorgen en lief zijn voor elkaar zijn belangrijke waarden in de familie van Jeanet en Omar. “Als ik met mijn oudste zoon Naeem boodschappen ga doen, en er staat iemand voor de supermarkt met een krant, geven wij altijd een muntje of wat extra bananen.”

Ze willen hun kinderen liefde en respect voor anderen bijbrengen. Maar het is aan hen om zelf te beslissen of hun kinderen straks ook aan de Ramadan meedoen. De vrijheid die Jeanet en Omar voelen om hun eigen invulling te geven aan hun geloof, willen zij ook graag doorgeven aan hun kinderen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *