‘Op restaurant gaan’: etiquette in restaurants veranderen. Dit zijn tips om een betere gast te zijn

[ad_1]

Op restaurant gaan klinkt in het Vlaams een stuk gezelliger dan in het Nederlands ‘uit eten gaan’. Maar het is niet altijd prettig. En dat kan zowel aan het restaurant als aan de gast liggen. Culinair journalist Jacques Hermus belicht restaurantbezoeken in 2024.

Afstandelijke messen of nonchalante obers, betweterige sommeliers of ik-serveer-maar-iets-types: de gastheer of gastvrouw in de horeca kent vele gedaanten. Net als de gast die soms een no-show doet of nare recensies achterlaat op sociale media. En beide zijn tegenwoordig in verwarring.

Er zijn talloze keren dat we ergens binnenkomen en de bediening ons aan ons lot overlaat. Chagrijnige obers die voor ons beslissen waar we gaan zitten als we eigenlijk willen kiezen, onbeschofte obers die vragen of we het lekker vinden en dan weglopen zonder op antwoord te wachten, martelende muzak en menukaarten vol spelfouten, obers die na eindeloos versteld staan lijsten met gerechten. dat je iets niet meer precies weet. Of dat ze hun ‘concept’ aan ons gaan uitleggen. En dan hebben we nog niet eens een hapje gegeten.

Aan de andere kant: gasten die op één avond bij meerdere restaurants reserveren om uiteindelijk bij dat ene restaurant te gaan eten en vervolgens met lege tafels bij de andere restaurants achter te laten. Mensen die klagen dat hun gerecht niet smaakt zoals ze verwachten, of dat er ingrediënten in zitten waarvan ze vergeten te zeggen dat ze ze niet lekker/allergisch vinden/geen zin hebben om vanavond te eten. Dan heb je ook nog de kritische gast (een zeur), de gehaaste gast, de luidruchtige gast, de late gast en de dronken gast. Om nog maar een paar probleemgevallen te noemen.

Laten we het restaurant binnenduiken. De gasten worden verzorgd door gastheren en gastvrouwen: maîtres, obers, sommeliers. De een is opgeleid en opgeleid op de hotelschool, de ander in de praktijk van een restaurant of hotel – of het leven. De een trainde in het serveren van mooie gerechten met witte handschoenen tijdens een galadiner, de ander in het losjes vanaf de heup serveren van gerechten. gedeeld eten en ander conceptvoedsel.

Respecteer de wensen van uw gasten zo goed mogelijk

Iedereen kent de overdrijvingen, zoals de maître die met doordringende ogen naar elke beweging kijkt of het zakmes dat aan tafel verschijnt. Of de ober die nonchalant op de hoek van uw tafel zit, op vriendelijke toon het concept van het restaurant uitlegt en de rest van de avond rondloopt alsof hij de hoofdrol speelt in uw eetgezelschap. Het begrip gastvrijheid is echter in algemene zin duidelijk: het betekent aandacht, inlevingsvermogen en het zo goed mogelijk honoreren van de wensen van uw gasten. Tot nu toe gebeurt er niets. Maar het laatste element – ​​de wensen van de gasten – en de daarmee samenhangende verwachtingen veranderen wel. En snel.

Gastvrijheid wordt door nieuwe generaties anders ervaren. Voor hen is het uitgebreider en persoonlijker dan voor de klassieke restaurantgast. Stel dat we te laat aankomen voor onze dinerdate omdat we geen parkeerplaats kunnen vinden. Terwijl de meer traditionele gast zichzelf waarschijnlijk zal verwijten dat hij niet eerder van huis is gegaan, zal de twintiger of jonge dertiger de restaurateur verwijten dat hij vanwege de drukte en informatie over het openbaar vervoer of de beste restaurants niet op tijd een appje heeft gestuurd met een waarschuwing. parkeermogelijkheden. .

De gast is niet alleen assertiever, hij of zij wordt ook steeds jonger. Noem ze Millennials, Generatie X, Generatie Z. Die jonge, veeleisende monden worden in steeds grotere aantallen gevoed snel ongedwongen restaurants, maar ook nog steeds in de klassieke restaurants waar ze broederlijk naast culinaire avonturiers zitten die hun spaarpot hebben omgedraaid voor een echt avondje uit of de hoge piet die routinematig zijn portemonnee opentrekt voor een wijntje van honderden euro’s.

Uitgerust met het wapen van sociale media

De ‘nieuwe’ gasten zijn minder traditioneel in hun keuzes; soms lopen ze zelfs restaurants binnen voor alleen een voorgerecht of een dessert met cocktail, om een ​​avondje uit te beginnen. Uiteraard zijn ze uitgerust met het wapen van sociale media. Al scrollend en met de vingers gekruist beslissen ze à la minute waar ze naartoe gaan, wat hip is en waar je gezien wilt worden. Loyaliteit is hen vreemd, behalve voor hun eigen groep. Door de ontvlechting van de samenleving in afgebakende groepen – de buurtbubbel, het opleidingsniveau – ontstaat er ook een ander type restaurant.

Het traditionele curriculum van de hotelschool sluit bijvoorbeeld niet meer aan bij de huidige notie van hosten of hostessen in restaurants waar zilverwerk en gesteven linnen steeds schaarser worden. Gastvrijheid betekent – ​​naast algemene hoffelijkheid – het erkennen van de diverse gast en het gebruik van moderne communicatiemiddelen. Om in moderne termen te blijven, moet een restaurant de voor- en naverkoop digitaal doen om de steeds minder loyale gast te behouden.

Service, kennis en beschaving zijn voor de gastheer en gastvrouw niet meer voldoende. Ze moeten op jacht gaan naar de ontrouwe gast. En dan kun je er niet meer tegen om hooghartig een bepaald gefermenteerd druivensap aan te bevelen voor de wijn-spijscombinatie – de gast heeft online al wijninformatie plus verkoopprijs gevonden. Er liggen nog veel uitdagingen voor gastheren en gastvrouwen, tussen al die verwende gasten.

De perfecte gast

De perfecte gast bestaat niet, en de perfecte gastheer en gastvrouw ook niet. Anders zouden ze vrienden voor het leven zijn. Wij hebben wel tips om een ​​betere gast te zijn.

* Leg je telefoon opzij. Je laat kinderen thuis niet met hun mobieltjes aan tafel spelen (toch?).

* Fluit of klap niet tegen de bedieningselementen. Dat is niet alleen uiterst onbeschoft, de toch al wat assertieve Nederlandse bediening zal je de rest van de avond op subtiele wijze het leven zuur maken.

*Houd ook rekening met de huidige problemen in de horeca: het personeelstekort is acuut.

*Ga niet vlak voor of tijdens het serveren van een gang naar het toilet. De dienst zal dan moeten wachten tot u terugkomt. En als je de neus poedert, kan het lang duren.

* Haast de obers en koks niet omdat je een show of trein moet halen. Dan had je eerder moeten komen. Een dessert dat 15 minuten voorbereiding nodig heeft, kan niet in 5 minuten worden gemaakt. Bovendien willen andere gasten ook die trein halen.

De perfecte gastheer/vrouw

* Wees actief online aanwezig. Reageer bijvoorbeeld op recensies.

* Personaliseer uw diensten. Verzamel informatie over uw gasten en gebruik deze. Bied/creëer gepersonaliseerde opties.

* Gelijk zijn. Authentieke gastvrijheid vind je vooral tussen vrienden, niet tussen meesters en bedienden.

* Gasten willen vaak met rust gelaten worden, als gastheer ben je maar een klein onderdeel van een avond. En houd dat zo.

* Draag geen zware parfum, deze blijft hangen bij eten en wijn.

Nog enkele tips voor het restaurantbezoek

*Laat u nooit bij het toilet of de uitgang plaatsen als er elders plaatsen beschikbaar zijn.

* Vraag altijd om kraanwater, dat is het beste water dat Nederland produceert.

* Blijf zo ver mogelijk uit de buurt van open keukens. Er wordt zelden geïnvesteerd in goede afzuigsystemen, waardoor je bij een bezoek aan het theater na het eten soms de geuren van ranzige frituurpannen of exotische ingrediënten met je meedraagt.

* Laat je nooit misleiden: als er iets niet klopt, mag je dat zeggen. Vaak betaalde je immers behoorlijk wat geld.

* Vraag bij een restaurant met alleen ‘verrassingsmenu’s’ waarom ze willen verrassen en laat ons niet de keuze. En of ze de verrassing vooraf verklappen, zodat jij zelf de juiste wijn kunt kiezen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *