Pro-Palestinian demonstrations in Amsterdam and Rotterdam


Zondag vonden in Nederland weer demonstraties plaats ter ondersteuning van de Palestijnen. In Amsterdam verzamelden zich naar schatting enkele honderden demonstranten. Ongeveer 5.000 mensen verzamelden zich op de Binnenrotte in Rotterdam.

De demonstranten in Rotterdam zwaaiden met Palestijnse, Turkse en Marokkaanse vlaggen en hielden twee minuten stilte voor de slachtoffers van de Gaza-oorlog, aldus een ANP-verslaggever. Vóór de minuut stilte zongen ze ‘Vrij, vrij Palestina’. Op het stadhuis van Rotterdam was er een kleine steunbetuiging aan Israël. Ongeveer tien mensen zwaaiden met Israëlische vlaggen en droegen een bord met de tekst ‘Nu nooit meer’.

De demonstratie in Amsterdam vond plaats op Plein ’40-’45 en duurde tot 15.45 uur. Bijna iedereen droeg een vlag of een protestbord, constateerde een andere ANP-verslaggever. Onder hen waren Palestijnse vlaggen. Op de protestborden stonden slogans als ‘Tijd voor echte verandering’, ‘Palestina is een kwestie voor alle moslims’ en ‘Tweestatenoplossing = verraad’. Een jong meisje droeg een protestbord met de tekst: “Dit is geen oorlog, dit is genocide.” Ook werden er leuzen gezongen, zoals ‘Gaza, wij staan ​​aan uw zijde. De bevrijding is nabij’ en ‘de bron van alle kwaad, de bezettingsstaat’.

De demonstratie verliep ordelijk, waar ook de organisatoren om vroegen. Er waren ook tientallen veiligheidstroepen in oranje hesjes aanwezig. Op de achterkant van hun vesten stond de naam van de organisator van de demonstratie, Hizb ut Tahrir.

Zaterdag werden ook op verschillende andere locaties demonstraties gehouden ter ondersteuning van de Palestijnen, onder meer in Den Haag en Maastricht. Vorige week waren sommige demonstraties weerbarstig. Woensdag kwam de politie bijvoorbeeld tussenbeide op het Centraal Station in Den Haag. De dag ervoor demonstreerden honderden mensen bij de Israëlische ambassade in Den Haag en braken er rellen uit in de Schilderswijk in Den Haag. Afgelopen zondag zijn in Amsterdam meerdere mensen gearresteerd tijdens een grote pro-Palestijnse mars.

Israël dreigt met een grondoffensief in de Palestijnse Gazastrook. Dat gebied wordt gecontroleerd door de terreurorganisatie Hamas, die eerder deze maand een grote aanval op Israël lanceerde, waarbij ruim 1.400 mensen om het leven kwamen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *