Belgische regering belooft meer personeel Brusselse justitie en politie


Na de dodelijke aanslag van maandag vorige week kondigde de Belgische regering dit weekend een pakket maatregelen aan om problemen die al jaren bij politie en justitie heersen te verbeteren. Premier Alexander De Croo (Open VLD) sprak zaterdagavond over “lessen trekken en maatregelen nemen”.

Maandagavond schoot de Tunesiër Abdesalem L. (45), illegaal in België verblijvend, twee Zweedse voetbalfans dood en verwondde een derde. De Zweden waren in Brussel voor de EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Zweden. In een op Facebook geplaatste video stelt L. dat hij een strijder is voor Islamitische Staat. Na een urenlange klopjacht was er dinsdagochtend een confrontatie met de politie in een café in Schaarbeek – de Brusselse gemeente waar L. woonde. L. werd door de politie neergeschoten en overleed later in het ziekenhuis.

Lees ook
De nieuwe terroristische aanslag veroorzaakt een trauma in Brussel. Had dit voorkomen kunnen worden?

Politieonderzoek in Schaarbeek, een gemeente van Brussel, naar aanleiding van de schietpartij waarbij de verdachte van de aanslag van maandagavond werd neergeschoten door de politie.

Vorige week bleek uit onderzoek naar de aanslag onder meer dat een uitleveringsverzoek uit Tunesië voor de geradicaliseerde L. uit 2022 niet was uitgevoerd door de bevoegde Belgische autoriteiten. Dat was “een fout met dramatische gevolgen”, zei minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vrijdag, waarna hij ontslag nam vanwege deze “onaanvaardbare fout”.

Vooral het Brusselse Openbaar Ministerie werd hier de afgelopen dagen aan blootgesteld. Het was een zogenaamde magistraat van het Brusselse parket die het uitleveringsverzoek negeerde. Tijdens de Dag Een persconferentie Zondag zei het Openbaar Ministerie, Tim De Wolf, dat “de samenleving niet heeft gekregen waar ze recht op heeft en dat schaadt ons verantwoordelijkheidsgevoel diep.”

Bij de gemaakte fouten heeft een ernstige onderbezetting bij het Openbaar Ministerie een rol gespeeld, erkent de officier van justitie. Dat is geen excuus, zei De Wolf, maar slechts een deel van de verklaring waarom er geen actie werd ondernomen. “Het dossier had afgehandeld moeten worden. Dat dit door een ongelukkige samenloop van omstandigheden niet is gebeurd, is gezien de omstandigheden dramatisch.”

Het is nog niet duidelijk of er ook persoonlijke gevolgen zijn voor de betrokken magistraat. Belgische media publiceerden de afgelopen dagen berichten over de man. “De betrokken magistraat wordt momenteel publiekelijk berecht. Dat betreur ik ten zeerste”, aldus procureur-generaal Johan Delmulle. “Ik begrijp dat er een groot maatschappelijk belang is, maar een magistraat moet zich ook kunnen verdedigen.”

Ook de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), verantwoordelijk voor onder meer het politiekorps, kwam de afgelopen dagen onder vuur te liggen. Zaterdag maakte ze bekend niet af te treden. “Ik heb gezien dat op basis van de beschikbare informatie de procedures door de politie zijn gevolgd”, zij verklaarde het tegenovergestelde VRT Nieuws.

Meer mensen voor justitie en politie

Eén van de aangekondigde maatregelen is de versterking van het parket van Brussel. Door onder meer falen, vertrek of detachering is momenteel één op de vijf magistraatposten vacant. Dat moet veranderen. Daarnaast moeten er vijf extra posten bijkomen. Ook de Brusselse politie zal versterkt worden, evenals de spoorwegpolitie.

Ook werd een grondig onderzoek naar de verschillende procedures aangekondigd. De zogenoemde ‘I&P Commissie’, die respectievelijk toezicht houdt op de inlichtingendiensten en de politie, gaat onderzoeken of de gevolgde procedures nog steeds naar tevredenheid zijn.

De Croo wil ook een betere informatie-uitwisseling tussen justitie, politie en immigratiedienst. Hij wil bijvoorbeeld een database met alle mensen die het bevel hebben gekregen om België te verlaten. “Dit moet dan worden getoetst aan de gegevens waarover de politie beschikt, zodat de diensten effectiever kunnen optreden.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *