AIVD: steeds meer ‘soevereine’ mensen die geen onderdeel willen zijn van de samenleving

[ad_1]

Tienduizenden mensen in Nederland beschouwen zichzelf als ‘soeverein’ en geloven niet dat het Nederlandse recht op hen van toepassing is. Een klein deel van hen denkt dat een gewelddadige strijd met de overheid in de toekomst onvermijdelijk is. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde analyse van de inlichtingendienst AIVD. De beweging groeit in Nederland en vormt daardoor volgens de AIVD een steeds grotere bedreiging voor de Nederlandse rechtsorde.

Soevereine mensen hebben een ‘alternatieve kijk op de rechtsgeschiedenis’, zegt de AIVD. Deze mensen geloven dat wetten de facto contracten zijn waar ze zich alleen aan hoeven te houden met hun toestemming. Ze geloven ook in een kwaadaardige elite die alle pijlers van de samenleving domineert. Gebeurtenissen als de coronapandemie en de Benefits-affaire vormen, in combinatie met een laag vertrouwen in overheid en politiek, een voedingsbodem voor de ideeën van deze groeiende groep.

Volgens de AIVD kan de soevereine beweging in verschillende categorieën worden verdeeld. De eerste groep is de grootste: enkele tienduizenden mensen die zoeken naar mogelijkheden om binnen het huidige systeem zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven, zonder het systeem expliciet af te wijzen. Een tweede categorie, bestaande uit enkele duizenden mensen, wijst dat systeem af.

Zij vinden dat de overheid onrechtmatig is en dat zij zich daarom niet aan bestaande wet- en regelgeving hoeven te houden. Ze ontmoeten elkaar zowel op sociale media en internetfora als fysiek. Ze geven elkaar tips hoe je je kunt afkeren van de maatschappij. De derde categorie, volgens de AIVD een subcategorie van de tweede categorie, bestaat uit tientallen mensen die een toekomstige strijd met de overheid als ‘onvermijdelijk’ zien.

Hoewel het in de kleine subcategorie van mensen die geweld als onvermijdelijk beschouwen meestal alleen maar opschepperij of bedreigingen blijft, kunnen de ideeën van de ‘soevereinen’ in sommige gevallen geweld legitimeren. Bijvoorbeeld tijdens verkeerscontroles of huisuitzettingen. Leden van deze groep zouden zich ook organiseren om zichzelf te verdedigen tegen de verwachte strijd met de regering, en sommigen bleken vuurwapens of andere wapens te hebben. Zo werden vorig jaar bij een huiszoeking dolken, samoeraizwaarden en vuurwapens aangetroffen en werd een ‘soevereine’ ex-soldaat vervolgd wegens aankoop van vuurwapens.

Lees ook
Burgemeester doelwit van criminelen, ‘vorsten’ en ontspoorde burgers: ‘Mijn vertrouwen in de mensheid is geschaad’

Burgemeester Jos Wienen van Haarlem spreekt in 2018 tijdens een demonstratie die voor hem werd georganiseerd uit steunbetuiging omdat hij werd bedreigd.

Een groeiende beweging

Volgens de inlichtingendienst is het merendeel van de vorsten in Nederland tussen de veertig en zestig jaar oud, wat overeenkomt met landen als de Verenigde Staten en Duitsland. De totale omvang van de beweging zou toenemen en die groei zal naar verwachting de komende jaren doorzetten. Volgens de analyse neemt ook de dreiging voor de democratische rechtsorde toe, al is er vooralsnog geen existentiële dreiging.

Zo schrijft de AIVD dat er sprake is van toenemende intimidatie en bedreigingen tegen onder meer lokale politici, ambtenaren, rechters, journalisten en wetenschappers uit de hoek van deze beweging. Hoewel de meerderheid van de vorsten in Nederland een geweldloos verleden heeft, zijn er de laatste tijd ‘kleine gewelddadige confrontaties met politie en gerechtsdeurwaarders’ geweest. Deze incidenten zullen naar verwachting toenemen omdat steeds meer mensen ervoor kunnen kiezen hun rekeningen en belastingen niet langer te betalen.




[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *