[ad_1]
De partijen die betrokken zijn bij de onderhandelingen over de kabinetsformatie zijn zeer verdeeld over de plannen van minister van Landbouw Piet Adema om de dreigende mestproblemen op te lossen waarmee Nederlandse boeren te maken krijgen. Het liefst zou de VVD de plannen ‘door de versnipperaar gooien’, maar ziet dat er ‘geen alternatief’ is. Ook NSC is van mening dat ‘niets doen geen optie is’. Maar de BBB is fel gekant en de PVV is van plan alternatieven voor te stellen, aldus de NOS gerapporteerd na het Kamerdebat over de mestproblematiek dinsdagavond.
De uitzonderlijke positie van Nederland in het Europese mestbeleid komt te vervallen. Boeren zullen veel minder mest mogen verspreiden dan voorheen en zullen te maken krijgen met een acuut probleem van de opstapeling van veeuitwerpselen. De boeren zullen te maken krijgen met torenhoge verwijderingskosten, en Nederland kan te maken krijgen met sancties en boetes als het niet ingrijpt.
Vorige week heeft Adema een pakket maatregelen aan het parlement voorgelegd om dit probleem op te lossen. Het omvatte een nieuwe miljardenuitkoopregeling voor boeren, een hogere graslandsubsidie, voedsel met minder eiwit en een limiet op het maximale aantal koeien per hectare.
Caroline van der Plas, leider van de boerenpartij BBB, zei vorige week dat het ‘onaanvaardbaar’ was dat de vertrekkende regering ‘plotseling miljarden ophaalde voor een opkoopprogramma’. De andere drie partijen in de formatie steunden haar aanvankelijk bij het eisen van uitleg.
Tijdens het debat benadrukte Adema dat boeren met enorme problemen worden geconfronteerd. Hij drong er bij het parlement op aan de noodzaak en urgentie van zijn plannen in te zien, omdat ‘faillissementen op de loer liggen’. Adema kreeg de afgelopen weken veel telefoontjes van jonge boeren, die hem om een oplossing smeekten. “De boeren zelf willen actie. De urgentie is enorm.”
Ook CDA-Kamerlid Eline Vedder, zelf boerin, benadrukte de urgentie van de zaak. Er is geen manier om dit probleem vóór september op te lossen zonder drastische maatregelen, zei ze. Binnenkort zullen zij en andere boeren slechts twee opties hebben: hun koeien slachten of een enorme milieumisdaad begaan.
Dat overtuigde de VVD en de NSC. VVD-Kamerlid Thom van Campen sprak van een ‘treinongeluk in slow motion’. Als het parlement niet toestaat dat de regering onmiddellijk ingrijpt, zullen de Kamerleden over een jaar met spijt terugkijken op dit debat, zei hij.
De BBB is nog steeds tegen de voorstellen van Adema, en de PVV staat op het hek. Beide partijen zeiden dat zij in het volgende debat over de kwestie, dat op 25 april plaatsvindt, hun eigen voorstellen zullen indienen. De PVV is niet ronduit tegen, maar heeft wel zorgen over onder meer de voedselzekerheid. De BBB is er niet van overtuigd dat de regering genoeg heeft gedaan om Europa ervan te overtuigen Nederland zijn uitzonderlijke positie te laten behouden.
Adema, de NSC en de VVD wezen alle drie op de misvatting van die beschuldiging. Nederland heeft herhaaldelijk de voorwaarden voor die uitzondering geschonden, merkten zij op. Daartoe behoort ook het behoud van een goede waterkwaliteit en het tegengaan van mestfraude. Meer valt er momenteel in Europa niet te bereiken, zegt Adema.
Met de steun van de VVD en de NSC is de kans groot op een meerderheid voor de plannen van Adema. D66, PvdD en GroenLinks-PvdA zijn al lange tijd voorstander van boerenopkoopprogramma’s en het terugdringen van de veestapel.
Voordat het debat eindigde, noemde Adema het “op zijn zachtst gezegd vreemd” dat sommige partijen weigerden hun alternatieve voorstellen openbaar te maken tot het volgende debat. Deze partijen ontnemen boeren oplossingen en duidelijkheid, zei hij.
[ad_2]