[ad_1]
Bakkerij De Terp was sinds 1878 gevestigd in De Oosterpoort in Groningen. Klanten zweren bij het zuurdesembrood. Inmiddels is de bakkerij voorgoed gesloten, maar bakkerij Van Esch in Peize gaat door met het oude recept.
Cathrien Post (64) van natuurvoedingswinkel De Ingen weet niet beter dan dat ze brood verkoopt van bakkerij De Terp, schuin tegenover haar winkel aan de Meeuwerderweg in Groningen. “Iedereen vindt de broden van De Terp het lekkerst, ik ook. Het is een uniek brood, gemaakt van alleen graan, water en iets om het te laten rijzen. Versierd met zaden. Puur vakmanschap, nergens anders verkrijgbaar. Authentiek.”
Zij en haar klanten vinden het jammer dat de bakkerij aan de overkant sinds Pasen voorgoed gesloten is. “Maar wij zijn dolblij dat het brood van De Terp blijft bestaan”, zegt Post. Bakkerij Van Esch – met winkels in Paddepoel, Zevenhuizen, Tolbert, Leek, Norg, Roden en Peize – heeft de recepten en het klantenbestand van De Terp overgenomen.
De Terp blijft verweven in de nieuwe namen
Bas van Esch (62), bakker van de vierde generatie, bakt de broden De Terp in zijn biologische bakkerij in Peize. “Daar doen we alles biologisch met onbespoten, onbewerkte en niet-gemanipuleerde ingrediënten. De broden krijgen nieuwe namen waarin De Terp verweven is.”
Hoewel hij volgens het aloude recept bakt, kan de smaak toch net iets anders zijn. “Geef tien bakkers exact hetzelfde recept en je krijgt tien verschillende broden”, legt hij uit. Hij is blij dat hij de broden van De Terp in ere houdt. “Zoiets kan niet stoppen, er is vraag naar, klanten vinden het waardevol en uniek.”
Voor Rob Metten waren het tropische jaren
Juist om die reden nam bakker Rob Metten (58) bakkerij De Terp zo’n tien jaar geleden over van Leo Heijne. Metten spreekt over tropische jaren, waarin hij alleen de bakkerij runde en daarnaast leveringen deed. “Ik werkte 13 uur per dag, dag en nacht, altijd op volle toeren.”
Na al die tropische jaren was de pret er voor Metten op. Hij ondervond de gevolgen van corona, de oorlog in Oekraïne, prijsstijgingen en steeds strengere regelgeving. ‘Alles wat authentiek is, wordt vernietigd’, zegt hij. Hij eet het brood verder zoals hij het bij De Terp bakte. “Het is mals en puur natuurlijk, mijn favoriete brood. Ik bak het nu thuis.”
[ad_2]