[ad_1]
In de voorjaarsnota trekt het kabinet extra geld uit voor asiel: het COA krijgt dit jaar 375 miljoen euro extra en volgend jaar 700 miljoen euro. De oorzaken zijn dure noodopvang en een verwachte hogere toestroom.
Eerder dit jaar reserveerde het kabinet al 600 miljoen euro extra voor noodopvang van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Omdat er in asielzoekerscentra te weinig reguliere opvangplekken zijn, moet het COA gebruik maken van dure tijdelijke voorzieningen zoals cruiseschepen, hotels, evenementenhallen en wooncontainers. Hierdoor zijn de kosten hoog.
Ook het kabinet past de begroting aan de nieuwe prognoses aan. In de zogenaamde Meerjarenproductieprognose (MPP) die vorige week werd aangekondigd, is rekening gehouden met een hogere instroom dan vorig jaar: er zouden ongeveer 70.000 asielzoekers naar Nederland komen in plaats van de 50.000 van vorig jaar. De budgetten van onder meer COA en IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) gaan omhoog om deze mensen tegemoet te komen.
Zolang gemeenten onvoldoende reguliere asielplaatsen creëren, wat sinds de invoering van de spreidingswet hun wettelijke taak is, zal de hogere instroom ook moeten worden opgevangen met (crisis)noodopvang. De vraag blijft of de vormende partijen de spreidingswet willen handhaven.
Spoedeisende zorg twee keer zo duur
Deze noodopvang is gemiddeld twee keer zo duur als reguliere opvang in asielzoekerscentra. Zo kost volgens het COA de opvang van een asielzoeker op een reguliere locatie in 2022 gemiddeld 27.100 euro en de opvang in een (crisis)noodopvanglocatie gemiddeld 53.400 euro. Het gaat hierbij om kosten voor huisvesting, zorg, kosten van levensonderhoud en personeelskosten.
In Noord-Nederland bijvoorbeeld is er al jaren noodopvang in de Expohal op het TT-circuit in Assen. Ook de Eurohal in Zuidbroek en de Topsporthal in Leek zijn bijvoorbeeld gebruikt voor noodopvang. De gemeente Groningen huisvest tijdelijk asielzoekers in het oude Philipsgebouw aan de Europaweg, in Meppel wordt een schip ingezet en Veendam opende dit weekend noodopvang in het pand van een autodealer.
In Ter Apel maakt het COA ook extra kosten omdat daar meer asielzoekers worden ondergebracht dan met de gemeente is afgesproken. Het COA zal Westerwolde op last van de rechter een dwangsom van 15.000 euro per dag betalen, met een maximum van 1,5 miljoen euro. Vergeleken met de miljarden die de asielopvang nu kost, zijn dit kleine bedragen.
Kosten asielopvang structureel te laag begroot
Met de extra investeringen stijgt het COA-budget naar bijna vier miljard euro in 2024. In 2022 was dat nog 1,5 miljard, in 2021 was dat 725 miljoen euro.
De kosten voor de asielopvang worden vrijwel jaarlijks te laag ingeschat, zo constateerde de Algemene Rekenkamer begin vorig jaar na onderzoek. In 21 van de 23 door de Algemene Rekenkamer onderzochte jaren zijn de kosten uiteindelijk hoger uitgevallen. Volgens de Algemene Rekenkamer is dit één van de oorzaken van de huidige asielcrisis. Het COA heeft in tijden van lagere instroom moeten bezuinigen op opvanglocaties, waardoor bij een stijging van het aantal asielzoekers weer dure noodopvang nodig is.
[ad_2]