[ad_1]
De boeren en dorpen in de omgeving van Holwert blijven geloven in de meerwaarde van Holwerd aan Zee.
Dat schrijven beide groepen in brieven aan Provinciale Staten en de gemeenteraad van Noardeast-Fryslan.
De brieven komen op een moment dat er meer twijfel lijkt te bestaan over de haalbaarheid van deze circa 43 hectare grote getijden- en recreatieplas tussen Holwerd en de Waddendijk. Bureau Leisurebrains concludeerde onlangs dat de recreatieve businesscase van Holwerd aan Zee in het huidige ontwerp ‘moeilijk realiseerbaar’ zal zijn en ook in de Friese Staten nemen de zorgen toe.
Beheer en onderhoud
Tijdens de volgende Staatsvergadering, op 24 april, zal een motie van JA21 in stemming worden gebracht om de provincie niet verantwoordelijk te laten zijn voor het beheer en onderhoud van het nieuwe meer. De partij wil niet wachten tot de zomer als Sweco en de Noordelijke Rekenkamer hun onderzoek naar de meest wenselijke eigendomsstructuur presenteren. BBB en VVD verwezen onlangs naar de kritiek op Holwerd aan Zee van de Nederlandse Akkerbouwbond (NAV).
Beschikbaarheid van zoetwater
De boeren uit de regio Holwert zien Holwerd aan Zee als een pluspunt voor de landbouw. Volgens hen zal het getijdenmeer de beschikbaarheid van zoetwater vergroten. “Infiltratie van zoetwater kan bijvoorbeeld onze bedrijfsvoering versterken tijdens perioden van droogte. Met toenemende weersextremen wordt het belang van wateropslag steeds urgenter.”
Volgens NAV-voorzitter Teun de Jong uit Sint Annaparochie is er sprake van een verschil van mening. “Omdat het een getijdenmeer is, is een permanente aanvoer van zoetwater noodzakelijk. Anders zal het zout opschuiven. Wij verwachten dat dit in conflict komt met andere partijen en provincies die ook een deel van het zoete water willen. Daarnaast vrezen wij dat Holwerd aan Zee krijgt de natuurstatus, met mogelijke beperkingen voor de omliggende gronden.”
Volgens Marco Verbeek van Holwerd aan Zee wordt momenteel gebruik gemaakt van een getijdenmeer met een dijkdoorbraak vanwege de ecologische voordelen. “Er zouden in ieder geval meer zoet-zoutovergangen langs de kust moeten komen. Bij Holwert kun je dit mooi concentreren.” Volgens Verbeek is een permanente aanvoer van zoetwater om verzilting tegen te gaan niet nodig “Het kleine infiltraasje sleatten geane that tsjin.”
Toeristen voor open en weids landschap
Naast de lokale boeren steunen zeven lokale dorpen Holwerd aan Zee nog steeds krachtig. Het gaat om Ternaard, Hantum, Waaxens, Brantgum, Foudgum, Bornwird en Raard. “Wij voelen de behoefte om dit nogmaals te benadrukken, omdat dit project weer spannend is”, zegt voorzitter Lammert Dijkstra van dorpsbelangen Brantgum, Foudgum en Waaxens.
“Maar wij blijven geloven in de haalbaarheid. Het zal toeristen aantrekken die vooral komen voor het open en weidse landschap. B&B-ondernemers zien dat de authenticiteit van het gebied en de verbinding met de Waddenzee hun vruchten afwerpen. Een duidelijke merkpositionering zal het aantal bezoekers alleen maar vergroten.”
Volgens de dorpen heeft Holwerd aan Zee een beweging gecreëerd die burgers hoop geeft. “Hoop en perspectief op meer banen in de omgeving en voldoende nieuwbouw om hier te kunnen blijven wonen.”
[ad_2]