Bioloog: natuur lijdt door het weer in Nederland

[ad_1]

De gemiddelde temperatuur was dit voorjaar 11,8 graden, waarmee het record uit 2007 werd verbroken. ‘Warmer dan ooit… Dat betekent dat alle planten en dieren deze situatie nog nooit eerder hebben meegemaakt’, aldus de bioloog. Ook in Nederland was de nattigheid extreem. Eind mei maakte het KNMI bekend dat het voorjaar tot de natste ooit gemeten behoorde. ‘Zodra er records gebroken worden, is dat nooit goed voor de natuur’, aldus Van Vliet. ‘En al helemaal niet als het een reeks records is.’

Klimaatwetenschappers zijn niet verrast door deze weersextremen. In diverse rapporten waarschuwen ze voor hitte, droogte en hevige regenval als gevolg van klimaatverandering. Ook wereldwijd werden vorige week meerdere hitterecords bereikt, waarmee de cijfers van vorig jaar werden verbroken.

Gewend raken aan

Toch ziet Van Vliet dat Nederlanders dit ervaren als een relatief koud voorjaar, en als een koud en nat begin van de zomer. Mensen in het land zijn duidelijk teleurgesteld over het weer. Op sociale media als Instagram en TikTok delen ze filmpjes van de regen. Ondertussen kunnen insecten niet goed vliegen door de regen en zijn bijvoorbeeld hommels verdronken met hun nesten omdat ze diep onder de grond zaten. Van Vliet legt ook uit dat bomen al lang in het water staan, waardoor de wortels stikken.

Het KNMI noemde juni ‘vrij koel’. Dat komt omdat de temperatuur wordt vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen dertig jaar, ‘juist jaren waarin klimaatverandering heel zichtbaar is geworden’, erkent een woordvoerder van het weerinstituut. Daarom vergelijkt het KNMI de temperatuur in andere rapporten met gemiddelden van vóór de industriële revolutie. ‘Daardoor krijg je een heel ander beeld’, aldus de woordvoerder.

Van Vliet pleit ervoor om die vergelijking met vroeger altijd te maken. ‘Als je kijkt naar het gemiddelde van vijftig jaar geleden, was juni helemaal niet koel. Het was zelfs warmer dan normaal.’ Hij ziet dat mensen snel wennen aan de hogere temperaturen. ‘Maar voor de natuur is dit nog steeds een extreme situatie met heel grote gevolgen.’

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *