[ad_1]
Net als veel sportverenigingen heeft Mixed Hockey Club De Warande in Oosterhout de afgelopen jaren de contributie niet verhoogd met de inflatie. Voorzitter Milou van Ast spreekt van een ‘constante afweging’ die clubs moeten maken. “Wij vinden gelijke kansen belangrijk en verhogen liever niet de drempel om lid te worden of te blijven.”
Vorig seizoen ontkwam het bestuur niet aan een prijswijziging, voor het eerst in vier jaar. Wel is er bewust gekozen voor een contributieverhoging van ‘slechts 3 procent’. MHC De Warande, opgericht in 1947, is een club met een lange historie. Inmiddels staat het ledenaantal, na ‘een enorme dip’ door de coronacrisis, weer op negenhonderd – waarvan 80 procent jonger is dan achttien. “We zijn tevreden met dat aantal, maar we willen er graag twaalfhonderd hebben, net als vroeger.”
Sportclubs hebben het moeilijk. Eerst de pandemie, dan de stijgende energiekosten. De geïndividualiseerde tijdsgeest helpt ook niet. Leden en vrijwilligers melden zich minder snel. Tegelijkertijd zijn sportclubs misschien wel belangrijker dan ooit, gezien de polarisatie in de samenleving en de sportcrisis.
Dat MHC De Warande na de coronadip weer een ‘acceptabel ledenaantal’ heeft weten te behalen, is volgens Van Ast te danken aan het zo laag mogelijk houden van die contributie. Ook nieuwe initiatieven hebben geholpen. Voorbeelden? De club is begonnen met ‘trimhockey’, een laagdrempelige variant voor wie een competitieteam met alle verplichtingen ‘te veel van het goede’ vindt.
Verder loopt er via de gemeente een project om de jeugd gratis te laten sporten. Alle clubs in Oosterhout mogen kinderen drie keer uitnodigen om mee te trainen. “We hebben er ook voor gekozen om subsidiegeld in te zetten voor de aanschaf van bitjes en scheenbeschermers, zodat mensen niet alles zelf hoeven te kopen als ze elkaar voor het eerst leren kennen. Dat verlaagt de drempel om het een keer te proberen.”
Het woord subsidie valt. Budget Day komt eraan. Hoe groot zijn de zorgen?
“Samen met de andere sportverenigingen in het Warandegebied hebben we in juni een brief naar het gemeentehuis gestuurd waarin we aangaven dat we ons grote zorgen maakten. In de Perspectiefnota van de gemeente staat al dat de kosten voor het gebruik van de sportaccommodaties zullen stijgen. Verenigingen betalen daar nu 13 procent van hun exploitatiekosten voor. Over vier jaar zal dat percentage geleidelijk oplopen tot 25 procent. Dat betekent voor ons een enorme kostenstijging.”
MHC De Warande werkt als collectief samen met zwemvereniging Oosterhout, tennisvereniging Warande, voetbalvereniging TSC, korfbalvereniging De Voltreffers, atletiekvereniging Scorpio, mountainbikevereniging Oosterhout en honkbalvereniging Twins. Om gezamenlijk zo goedkoop mogelijk in te kopen voor de kantine, energiedeals te sluiten en een luidere stem te hebben richting de overheid.
“Niet alle verenigingen kunnen de extra kosten of het verlies van subsidies opvangen met hun eigen reserves. Dan vertaalt zich dat in de contributie en de kantineprijzen, waardoor de drempel om te sporten omhoog gaat. Dat verwachten we ook op Prinsjesdag, als de sportsector wordt gekort.”
Wat zijn dan de gevolgen?
“Een collega van mij vatte het mooi samen: minder leden, minder sport, minder bewegen, minder gezondheid. Wij vinden het een behoorlijke verantwoordelijkheid die op deze manier op ons wordt gelegd. Want uiteindelijk moeten wij zelf de beslissing nemen om de contributie te verhogen, omdat we het anders gewoon niet redden, maar we weten wel wat de gevolgen zijn voor degenen die afhaken. Wat het kan betekenen voor hun fysieke en mentale gezondheid, en voor hun sociale leven.”
Dat weten beleidsmakers ook. Wat frustreert hen het meest?
“De gemeente heeft aangegeven dat ze jongeren heel graag weer aan het sporten wil krijgen. Daar zetten we ons voor in. Als voorzitter heb ik me ook aangesloten bij een kernteam van de gemeente om daar allerlei initiatieven voor te ontwikkelen. Dus terwijl we enerzijds heel hard werken om kinderen in beweging te krijgen, namens de overheid, worden we anderzijds door diezelfde overheid gedwongen om de financiële drempel te verhogen. Het voelt alsof we tegen onszelf werken.”
“Alle moeite die we tot nu toe hebben gestoken in deze zaak, komt in gevaar door het besluit van het kabinet en de gevolgen die onze gemeente ondervindt. Dan denk ik: hoe kom je er nu bij om te bezuinigen op sport en bewegen? Kijk naar de jeugd die kampt met psychische problemen, eenzaamheid en overgewicht.”
“We hebben er zoveel energie in gestoken om dit aan te pakken en we willen er als geheel voor zorgen dat sport toegankelijk is, dus ik vind het heel jammer dat dit straks op deze manier bijna onmogelijk wordt gemaakt.”
Lees ook:
Sporten zijn nog nooit zo goedkoop geweest, maar dat is geen goed nieuws
Het is zorgelijk dat sportclubs met hun contributiegelden de inflatie niet hebben bijgehouden, zegt sporteconoom Jelle Schoemaker. Zeker gezien de huidige plannen van het kabinet.
[ad_2]