[ad_1]
Volt-leider Laurens Dassen noemde de PVV tijdens een Kamerdebat op 16 mei extreemrechts. Toevallig was Hitlers NSDAP ook extreemrechts, vandaar dat Kamervoorzitter Martin Bosma vond dat Dassen de PVV niet zo moest noemen. Journalisten en experts schaarden zich massaal achter Bosma. De PVV zou geen extreemrechtse partij zijn (en dus niet vergelijkbaar met de nazi’s), omdat ze de parlementaire democratie niet openlijk afwijst.
Gelukkig was Leo Lucassen, hoogleraar migratiegeschiedenis, beter geïnformeerd en schreef de volgende dag NRC dat de ‘asielstrategie’ van de PVV overeenkomt met ‘een extreemrechtse agenda die niets te maken heeft met de scheiding der machten en de rechtsstaat’. Die strategie zal worden uitgevoerd nu de PVV op dat vlak de macht heeft.
Volgens Lucassen is het asielbeleid van de PVV een duidelijk signaal van haar antidemocratische en antirechtsstaat signatuur en intenties. Dat zit niet alleen meer in Wilders’ mensonterende taal, vergelijkbaar met hoe de nazi’s over Joden spraken. Of in de manier waarop de PVV bepaalde groepen mensen afschildert als een existentiële bedreiging voor Nederland.
Het echte gevaar schuilt niet langer in de xenofobe en racistische retoriek, maar in de daadwerkelijke acties die de PVV, nu ze aan de macht is, daaraan zal koppelen. Het uitroepen van een asielcrisis, het annuleren of opschorten van internationale wetten en verdragen, het nemen van andere maatregelen die niet binnen een democratie kunnen worden bereikt – die per definitie de democratische grenzen overschrijden.
Het is zelfs de vraag of je de PVV een ‘partij’ kunt noemen
Een partij die ondemocratische dingen doet willenje kunt nog steeds discussiëren over de vraag of ze echt ondemocratisch zijn iszolang het binnen een democratisch systeem functioneert. Maar in essentie zijn de PVV en partijdemocratie vanaf het begin al wederzijds exclusief. Het is zelfs de vraag of je de PVV een ‘partij’ kunt noemen, volgens de gebruikelijke betekenis van een politieke organisatie waar je lid van kunt worden, zoals andere radicaal- of extreemrechtse clubs in Europa: Rassemblement National, Alternative für Deutschland, Fratelli d’Italia of Forum voor Democratie.
Geen leden en een niet-gekozen leider
De PVV is een partij zonder leden, met een ongrijpbare, niet-gekozen leider en een duister bestuur (en dat nu een Kamervoorzitter heeft geleverd die volksvertegenwoordigers met een ongewenste mening het zwijgen oplegt). De eindeloze discussies over de ideologische status van die ‘partij’ zijn zoveel manieren om goedbedoelende politici en journalisten zand in de ogen te strooien. Hopelijk gaan hun ogen open als de democratie nu ook in de rest van het land wordt afgeschaft.
Het begint met een minister die een asielcrisis uitroept (of verzint) en zichzelf daarmee onbeperkte, buitenparlementaire macht geeft. Is dat ondemocratisch? Is dat eng? Is dat erg? Ja, ja en ja. Met of zonder instemming van het parlement zal de minister mensen die hier hun hele leven hebben gewoond, uitzetten, mensen die normaal gesproken in aanmerking zouden komen voor asiel en verblijf, dwingen tot illegaliteit – dat gebeurt al. Ze zal ouders van kinderen scheiden, volwassenen en minderjarigen op straat laten rondzwerven. Criminaliteit en verloedering nemen toe. Mensen worden opgesloten in onmenselijke opvangcentra of gevangenissen (mannen, vrouwen, kinderen) waar ze mentaal achteruitgaan.
Verhongerd of ziek door verwaarlozing
Dan zullen deze mensen verhongeren of ziek worden van verwaarlozing en gebrek. Het punt is om deze ongewenste mensen te laten verdwijnen: “minder, minder, minder”.
Dat mag allemaal niet, dat is de hele grap. De PVV dringt openlijk aan op een confrontatie met ‘de rechtsstaat’ (in de praktijk betekent dat het Europees Hof). Het is een strijd die ze zouden kunnen winnen, gewoon door te blijven liegen en bedriegen, bijvoorbeeld door de EU, ‘de Europese elite die ons iets verbiedt’, de schuld te geven. Wat zal het resultaat zijn? Procedures die Nederland eindeloos weet te rekken, boetes die Nederland weigert te betalen, zwaaiend met een Nexit.
Veel, maar niet alles, zal afhangen van de politieke koers van met name Duitsland en Frankrijk. Nederland heeft meer invloed in de EU dan Hongarije en Polen, die eerder dezelfde strategie volgden. Ook in Italië worden mensenrechten al met voeten getreden. En dan hebben we het niet alleen over de rechten van migranten, maar ook over het recht van een niet-biologische ouder op juridisch gezag over zijn of haar kind.
Lees ook
Geert Wilders wordt soms ‘gek’ van de dreiging, zegt hij in de rechtbank
Eigenlijk is het asielbeleid van ‘Fort Europa’ al zo streng, er sterven zoveel mensen aan, dat het niet nog rechtser en xenofoberder kan worden zonder dat het ook gevolgen heeft voor ons, die denken dat we veilig zijn binnen dat fort. Dan wordt de ‘noodtoestand’ de regel en is het einde van de democratie met haar mensenrechten een feit. En dat is niet voor niets, dat is precies wat de PVV wil. De vraag is niet eens of andere partijen dat ook willen – de vraag is waarom ze dat willen. Welke belangen zitten daarachter?
[ad_2]