Vijf doden door storm Boris in Roemenië, ziekenhuis en dorpen geëvacueerd in Polen en Tsjechië | Buitenland

[ad_1]

met videoMeerdere landen in Oost-Europa hebben last van Cyclone Boris. In het grensgebied tussen Tsjechië en Polen treden rivieren al buiten hun oevers door de aanhoudende regenval en zijn twee dorpen al geëvacueerd. In Roemenië zijn minstens vijf mensen omgekomen door overstromingen.


Buitenlandse balie


Laatste update:
16:50

De slachtoffers werden dood aangetroffen na een zoektocht in het oosten van het land, in de Roemeense regio Galati, meldt persbureau Mediafax. Onder de slachtoffers bevinden zich twee vrouwen van 96 en 86 jaar oud.

Videobeelden van reddingswerkers tonen tientallen huizen onder water in een dorp aan de Donau. Veel ouderen zitten waarschijnlijk nog steeds vast in hun huizen.

In het Oost-Europese land moesten ook tientallen mensen uit hun huizen worden gered. Hulpdiensten publiceerden beelden van overstroomde huizen bij de Donau. Premier Marcel Ciolacu zal naar verwachting later het getroffen gebied bezoeken.

Tsjechische Republiek

Ook elders in Europa zorgt aanhoudend slecht weer voor problemen, zoals stroomuitval, overstromingen en problemen op het spoor. In de Tsjechische stad Brno wordt een ziekenhuis geëvacueerd vanwege het stijgende water. Zo’n 180 patiënten zijn met ambulances en brandweerwagens geëvacueerd naar andere ziekenhuizen en klinieken in de omgeving. Het getroffen ziekenhuis ligt aan de rivier de Svratka, die dreigt buiten haar oevers te treden. Het water is al in de kelders terechtgekomen waar de stroomvoorziening is geregeld.

Lokale media in Tsjechië melden dat meer dan 60.000 huishoudens zonder elektriciteit zitten. Dit komt deels door omgevallen bomen die op bovengrondse elektriciteitskabels terechtkwamen. Ook op het spoor ontstonden problemen door omgevallen bomen.

Scherpe temperatuurdaling

De straten van het Kroatische kustdorp Novigrad zijn bedekt met een dikke laag zeeschuim. Beelden tonen hoe het schuim door de sterke wind van de zee naar het vasteland wordt geblazen, waarna het als sneeuw op de straten neerdaalt.

Volgens meteorologen kan het fenomeen worden verklaard door de sterke temperatuurdaling en de harde wind, waardoor de hoge golven tegen de kustlijn beuken. Rottende flora en fauna, microalgenbloei, bacteriën en schimmels bevorderen de vorming van zeeschuim, dat nu door de harde wind landinwaarts wordt geblazen.

Het dorp Visnova, 50 kilometer van Praag, is alleen bereikbaar met een zware brandweerwagen vanwege overstroomde wegen. Ook zijn meerdere spoorlijnen onderbroken. De Poolse brandweer moest vanmorgen om 6:00 uur minstens dertienhonderd interventies uitvoeren vanwege de hevige regenval.

Alpen

In de Alpen en het oostelijke middelgebergte voorspellen weerdiensten aanhoudende regen. In de Alpen valt neerslag als sneeuw boven de 1.200 meter. Boven de 2.000 meter is ongeveer een meter verse sneeuw mogelijk. Dit is ‘enigszins ongebruikelijk’ voor deze tijd van het jaar. ‘s Nachts kan er sneeuw vallen vanaf 1.000 meter. Volgens de hoogwaterinformatiedienst zal het feit dat neerslag als sneeuw in de hoger gelegen gebieden valt, een ‘overstromingsdempend’ effect hebben.

Ook in Oostenrijk verwachten weerexperts de komende dagen enorme hoeveelheden regen met overstromingen en aardverschuivingen. Volgens het Meteorologisch Instituut GeoSphere Austria kan er dinsdag meer dan 300 liter water per vierkante meter vallen in delen van de deelstaten Neder-Oostenrijk en Opper-Oostenrijk. Reddingsdiensten bereiden zich voor op overstromingen langs de Donau, zoals die elke tien tot vijftien jaar voorkomen. Zo worden mobiele vloedkeringen neergezet en zandzakken gevuld.



Ernstig weer in Oost-Europa

Ernstig weer in Oost-Europa © AFP

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *