Caroline van der Plas moet laveren tussen boeren en minister: ‘Als er gedwongen krimp komt van veestapel, ben ik weg’

[ad_1]

BBB-leider Caroline van der Plas koppelt haar politieke toekomst aan de uitkomst van het mestdossier. “Als er een gedwongen inkrimping van de veestapel komt, ben ik weg”, zei ze donderdagmiddag in reactie op de uitgelekte kabinetsplannen voor een nieuwe mestaanpak. BBB-minister Wiersma lijkt in dat dossier grotendeels de lijn van haar voorganger Piet Adema (CU) te volgen. Deze maatregelen zullen uiteindelijk leiden tot een kleinere veestapel, maar het is nog niet duidelijk of ze voldoende zijn om het mestprobleem op te lossen.

Caroline van der Plas benadrukt dat de maatregelen die BBB-minister Wiersma gaat nemen niet gaan over “gedwongen krimp”, maar alleen gelden voor boeren die “willen uitbreiden” en die de rechten willen overnemen van een bedrijf dat sluit. Volgens Van der Plas moet haar partij nu “de rotzooi opruimen” die het vorige kabinet heeft veroorzaakt. Op de vraag of het BBB nu de plannen van het vorige kabinet uitvoert waar ze eerder kritiek op had, antwoordt Van der Plas: “Het skimmen (het tegenhouden van vergunningen na sluiting van een bedrijf, zodat deze niet verhandeld kunnen worden) zal minder zijn (dan in het plan van Adema). Dat is een schrale troost.”

De fractieleider van de BBB zegt dat hij in Brussel “goede gesprekken” voert. Daar wil het kabinet de mestuitzondering die Nederland al jaren heeft, heronderhandelen en die binnenkort afloopt. “Maar we willen niet dat Brussel zegt: de veestapel moet met geweld worden ingekrompen.” Van der Plas zegt “erg” te zijn aan de mestplannen die nu op tafel liggen, maar hoopt dat hiermee een gedwongen inkrimping van de veestapel kan worden voorkomen. “Het is second best.”

Lees ook

Het BBB is actief en neemt pijnlijke landbouwmaatregelen

Koeien in de stal van een veehouderijbedrijf in Zoeterwoude.

Onrust onder boeren

Het mestnieuws zorgde donderdag ook voor onrust in de landbouwsector. “Dit nieuws komt als een schok voor mijn achterban”, zegt Alien van Zijtveld, voorzitter van boerenactiegroep Agractie, die al met veel bezorgde boeren heeft gesproken. “Ik had dit niet verwacht van minister Wiersma, met alle kennis die ze heeft. Ze zet het werk van Adema min of meer voort.”

Volgens pluimveehouder Torsius (33) uit Putten zou het zonde zijn als “alle agrarische sectoren over één kam worden geschoren”. Hij wil niet met zijn voornaam worden genoemd. NRC. Minder dieren betekent ook minder inkomsten. “Dan staat de toekomst van mijn bedrijf op het spel.” Torsius vindt het oneerlijk. “De verwerking van pluimveemest is minder vervuilend dan die van ander vee. Wij zijn al lang bezig met innoveren, en hebben daardoor minder uitstoot. Daar wordt niet naar gekeken.”

Deze plannen lossen op korte termijn niets op voor boeren, denkt Zijtveld. “Het verkleinen van het aantal dieren zal de mestoverschotten niet direct beteugelen.” Dat effect komt pas over een paar jaar, net als bij de opkoopregeling, verwacht ze. Agractie vindt de gelekte maatregelen dan ook niet effectief. “Het is een politieke keuze, voor een politieke realiteit. Dat zegt niets over de realiteit op de boerderij.”




[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *