Na vijf weken wachten hebben de Russen hun grote tegenaanval in grensregio Koersk ingezet

[ad_1]

Vijf weken na de verrassende Oekraïense invasie van de Zuid-Russische regio Koersk, hebben Russische troepen een groot tegenoffensief gelanceerd. Volgens verschillende Russische bronnen hebben de Russen dinsdag en woensdag verschillende dorpen heroverd rond Korenevo, in het westelijke deel van het door Oekraïne bezette gebied.

Onafhankelijke bevestiging van eventuele Russische heroveringen is niet mogelijk.

Volgens het Instituut voor de Studie van Oorlog (ISW), een Amerikaanse denktank die dagelijks verslag doet van de oorlog in Oekraïne, is het nog onduidelijk hoe groot de Russische tegenaanval is. “Het is te vroeg om conclusies te trekken over de nieuwe Russische tegenaanvallen”, aldus militaire analisten van ISW.

Volgens generaal Apti Alaoudinovcommandant van het Tsjetsjeense paramilitaire Akhmad-bataljon dat in de regio Koersk vecht, hebben Russische troepen nu “ongeveer tien dorpen bevrijd”, vertelde hij woensdag aan het persbureau TASS. “De situatie is goed, voor ons”, zei Alaoudinov.

Moskou werd begin augustus compleet verrast toen zwaar bewapende Oekraïense eenheden de internationale grens overstaken richting de stad Koersk. In korte tijd bezetten de Oekraïners een gebied van meer dan 1.000 vierkante kilometer. Het Oekraïense offensief is de grootste aanval op Russisch grondgebied sinds de Tweede Wereldoorlog. President Volodymyr Zelensky zei vorige week dat Oekraïne meer dan 1.300 vierkante kilometer in Koersk bezette, en meer dan 100 Russische steden en dorpen.

De Oekraïense invasie van Koersk toonde in ieder geval aan dat het Kremlin geen rekening had gehouden met een dergelijke invasie. Terwijl honderdduizenden Russische soldaten actief zijn op de Krim en andere bezette gebieden van Oekraïne, werden de Russische grenzen nauwelijks bewaakt door ervaren gevechtseenheden. Dit kan ook duiden op een tekort aan manschappen in de Russische strijdkrachten. Volgens de laatste cijfers uit Kiev Sinds februari 2022 zijn meer dan 630.000 Russische soldaten gedood of gewond geraakt in de oorlog in Oekraïne.

Doelen onduidelijk

De exacte motieven van Kiev om de Russische regio binnen te vallen zijn nog steeds onduidelijk. Waarschijnlijk hoopten president Volodymyr Zelensky en de defensietop op zijn minst dat Rusland troepen uit Donbas zou terugtrekken om Koersk te helpen verdedigen.

Een ander mogelijk doel van de Oekraïense invasie was om de wereld te laten zien hoe kwetsbaar Rusland is onder Vladimir Poetin. Het Oekraïense offensief lijkt ook te hebben aangetoond dat de vermeende “rode lijnen” van het Kremlin minder strikt zijn dan soms in het Westen wordt gedacht. De Oekraïense invasie van Rusland leidde niet tot een verdere escalatie van de oorlog, of zelfs het gebruik van een kernwapen door Moskou, zoals vaak wordt gevreesd. Zelensky liet zien dat hij de oorlog naar Rusland kan brengen.

Politieke en militaire analisten binnen en buiten Oekraïne hebben de afgelopen weken ook gesuggereerd dat Kiev het ‘narratief’ wilde veranderen met het offensief in Rusland; Oekraïne is al een jaar in het defensief en de Russen verplaatsen de frontlinie langzaam maar zeker naar het westen, vooral in het oosten. In het proces worden nieuwe steden verwoest door maandenlange bombardementen en beschietingen. Voor zowel de westerse bondgenoten als hun eigen leger was ‘Koersk’ een welkome tegenhanger van dat defensieve verhaal.

Lees ook

Het verlies van het logistieke knooppunt Pokrovsk zal een grote klap zijn voor Oekraïne

Een Oekraïense soldaat aan het front bij Pokrovsk.

In de regio Donetsk rukken de Russen al maanden op. De logistiek belangrijke stad Pokrovsk wordt nu bedreigd. Maar volgens Oekraïense soldaten die in Pokrovsk vechten, zijn de Russische aanvallen in dat deel van de Donbas geïntensiveerd in plaats van afgenomen sinds Oekraïne de regio Koersk binnenviel. Moskou zou versterkingen hebben meegebracht voor de verdediging van Koersk vanuit andere brandhaarden langs de duizend kilometer lange frontlinie in Oekraïne, maar weinig of niets vanuit de regio Donetsk.

Sommige militaire experts hebben de afgelopen weken twijfels geuit over de Oekraïense invasie van Koersk. Bijvoorbeeld oorlogsanalisten Michael Kofman en Rob Lee onlangs in Buitenlandse Zaken dat het Koersk-offensief “het toch al wankele Oekraïense front verzwakt.” Bij het Koersk-offensief zouden tien- tot vijftienduizend Oekraïense troepen betrokken zijn, die in ieder geval niet beschikbaar zijn om de Oekraïense posities in het oosten van het land te verdedigen.

Westerse wapens

Ondertussen lijkt president Zelensky vooruitgang te boeken in zijn aanhoudende verzoeken aan de Amerikaanse regering om het gebruik van westerse langeafstandsraketten tegen doelen in Rusland toe te staan. Na een bezoek aan Kiev zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken woensdag dat hij Zelensky’s verzoeken zou bespreken met president Biden, die eerder deze week zei dat zijn regering daar “op dit moment aan werkt.”

Lees ook

Washington lijkt bereid het verbod op het Oekraïense gebruik van westerse wapens tegen Rusland op te heffen

De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Lammy (links) en zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken arriveren op 11 september op het treinstation van Kiev. Ze spreken met president Zelensky over de regels voor het gebruik van westerse wapens tegen doelen op Russisch grondgebied.

Blinken beloofde woensdag meer dan $ 700 miljoen aan hulp aan de elektriciteitsvoorziening van Oekraïne. Een groot deel van het elektriciteitsnet van Oekraïne is verwoest door aanhoudende Russische raketaanvallen. Op veel plaatsen ervaren bewoners, diensten en bedrijven een tekort aan elektriciteit.

Tijdens het bezoek van Blinken en zijn Britse ambtgenoot David Lammy klonk woensdag twee keer het luchtalarm boven de Oekraïense hoofdstad. Vanwege de dreiging van een Russische aanval op Kiev werd een kranslegging door buitenlandse functionarissen geannuleerd.




[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *