National statistics show that criminals are not getting younger 

[ad_1]

Verdachten en daders van crimineel gedrag worden niet steeds jonger, zo meldt het Research and Data Center (WODC) op basis van landelijke statistieken. Ook jongeren zijn niet steeds vaker betrokken bij geweldsincidenten. Het percentage jongeren dat zegt een misdrijf te hebben gepleegd, ligt soms net zo hoog als wat de politie registreert.

Drugsextractors – mensen die drugs uit containers in havengebieden halen – zijn vaak minderjarig. Verdachten die worden beschuldigd van het plaatsen van explosieven zijn doorgaans ook jongeren. Toch kan het beeld dat verdachten en daders steeds jonger worden, volgens het WODC niet als een algemene ontwikkeling worden gezien als je naar de statistieken kijkt. “Dit sluit echter niet uit dat de leeftijd bij bepaalde soorten misdrijven of specifieke regio’s afneemt.”

De politie registreert jeugdcriminaliteit in een beperkt aantal gebieden, met name in grote steden. De politiestatistieken laten verschillen zien tussen bevolkingsgroepen en regio’s, maar in zelfrapportages zijn deze verschillen kleiner of helemaal afwezig.

In ieder geval wijkt het percentage jongeren dat zelf aangeeft iets strafbaars te hebben gedaan af van de politieregistraties. “Hoewel het hier vooral om lichte vergrijpen gaat die doorgaans niet tot vervolging zullen leiden, geeft het inzicht in een deel van de vergrijpen die niet of slechts beperkt zichtbaar zijn voor de politie of justitie”, aldus het WODC.

Het WODC en het CBS onderzoeken periodiek ontwikkelingen in jeugdcriminaliteit. De geregistreerde criminaliteit onder jongeren in Nederland is de afgelopen twintig jaar afgenomen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *