Historische tariefverhoging bij waterschap Hunze en Aa’s. Gemiddeld gezin gaat iets meer dan twee tientjes per jaar betalen.

[ad_1]

Het Waterschap Hunze en Aa’s zal forse tariefverhogingen voor inwoners van hun werkgebied vrijwel zeker niet vermijden. Jakob Bartelds, als dagelijks manager verantwoordelijk voor de financiën, spreekt – naar de maatstaven van Hunze en Aa – zelfs van historische stijgingen.

Een gemiddeld huishouden betaalt ruim twee euro per jaar, zo’n 7,6 procent, meer dan dit jaar het geval was. Na de industrie (plus 8,5 procent) is dit de groep die procentueel de grootste stijging zal ervaren.

Binnen de perken gebleven

De stijging is enigszins binnen de perken gebleven, omdat het waterschap zes miljoen euro aan de algemene reserves heeft onttrokken om de begroting in evenwicht te brengen.

De relatief grote tariefverhoging voor ingezetenen is vooral een gevolg van de fors verhoogde behandelingsbelasting die het bestuur doorberekent. Deze heffing heeft betrekking op de kosten die Hunze en Aa’s moeten maken om rioolwater van huishoudens en bedrijven te zuiveren.

Het zuiveren van afvalwater kost steeds meer

In de voorgestelde begroting gaat het tarief met maar liefst 9,2 procent omhoog. Dit komt omdat het zuiveren van afvalwater en het verwerken van zuiveringsslib veel energie vergt. Er zijn ook chemicaliën nodig. De kosten hiervoor zijn sterk gestegen.

Ondanks dat niemand binnen de regio van het waterschap een tariefverhoging kan vermijden, vindt Bartelds dat het bestuur een eerlijke begroting heeft opgesteld. “Als je ons dunbevolkte gebied vergelijkt met het dichtbevolkte westen, dan ben ik trots op ons waterschap. Wij doen onze taken netjes.”

Eerder werd gewaarschuwd voor aanzienlijke renteverhogingen. Bij verschillende waterschappen in Nederland kunnen deze oplopen tot 35 procent. Wat dat betreft gaat het niet eens zo goed bij Hunze en Aa’s.

Op de loer

Toch liggen verdere renteverhogingen op de loer. Want het bestuur wil de komende jaren in minimaal acht à negen van de twaalf waterzuiveringsinstallaties investeren. “En in de nabije toekomst komt er mogelijk ook een wettelijke verplichting om medicijnresten te verwijderen. Alleen al de chemicaliën die hiervoor worden gebruikt, zijn duur.”

Als het verwijderen van medicijnresten een wettelijke taak wordt voor de waterschappen, verwacht Bartelds dat dit een discussiepunt wordt binnen de Unie van Waterschappen. Met andere woorden: de overheid moet ook een bijdrage leveren.

Nog steeds goedgekeurd

De begroting, die nog moet worden goedgekeurd door het algemeen bestuur, gaat omhoog van 94,5 miljoen euro naar 103,5 miljoen euro. Het plankje heeft nog 13 miljoen euro in reserve. De stijging van de begroting is een gevolg van gestegen loonkosten, energieprijzen, inflatie, rentestijgingen en duurdere grondstoffen.

Het waterschap wil het komende jaar circa 17 miljoen euro investeren in verschillende projecten, zoals de herontwikkeling van het Amerdiep. Ook de versterking van de rietoevers van het Zuidlaardermeer wordt voortgezet. Ook gaat het bestuur zich bezighouden met oeververbeteringen in het Oldambtmeer.

Baggerprojecten, kades versterken, drukleidingen vervangen

Op verschillende plekken langs de Hunze worden kades versterkt. Daarnaast staan ​​er tal van baggerprojecten gepland: het Kieldiep, het Mussel-Aa kanaal en in de steden Groningen, Stadskanaal en Emmen. Daarnaast staat de vervanging van de persleiding tussen Exloo en de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Stadskanaal voor volgend jaar op de agenda om aangepakt te worden.

Tenslotte gaat de plank verder met het duurzaamheidsproject. Onderdeel hiervan is de bouw van zonne-carports op de parkeerplaats voor het waterschapshuis in Veendam.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *