EU-leiders roepen op tot humanitaire ‘pauzes’ in strijd Gaza

[ad_1]

De 27 EU-landen spraken elk hun steun uit voor het land na de bloedige Hamas-aanval op Israël. Maar na dagen van Israëlische bombardementen op de dichtbevolkte Gazastrook, waar Hamas de leiding heeft, vestigden zij steeds meer de aandacht op de behoeften van de Palestijnse bevolking. Een aantal lidstaten waren echter terughoudend om Israël op te roepen de gevechten te onderbreken, uit angst het recht van het land om zichzelf te verdedigen in gevaar te brengen.

De EU heeft nu overeenstemming bereikt over een oproep voor “humanitaire corridors en pauzes voor humanitaire behoeften”. Sommige lidstaten hadden liever een ‘pauze’ of zelfs een ‘wapenstilstand’ gehad, maar voor andere ging dit te ver. Deze uitkomst wordt door de meeste onderhandelaars als de lichtste optie beschouwd, omdat het duidelijk maakt dat Israël de strijd keer op keer kan voortzetten. Eén enkele pauze, en zeker een staakt-het-vuren, zou al snel betekenen dat de wapens voor langere tijd of zelfs voor altijd tot zwijgen zouden moeten worden gebracht.

Veilige routes of corridors moeten dienen om “voedsel, water, gezondheidszorg, brandstof en onderdak” naar de afgesloten Gazastrook te brengen. De leiders spreken hun “diepste zorgen” uit over de situatie in het dichtbevolkte en door armoede geteisterde gebied. Ze merken wel op dat de hulp niet in handen mag vallen van ‘terroristische organisaties’. Volgens Israël zoekt Hamas, dat door de EU als zodanig is aangemerkt, hulp.

Volgens aftredend premier Mark Rutte en zijn collega’s zou er binnenkort ook een ‘vredestop’ moeten worden belegd. Vooral Spanje had hierop aangedrongen. Dat land had ook graag willen oproepen tot een staakt-het-vuren in plaats van een pauze in de strijd, maar vooral Duitsland kon daar niet mee overweg.

Bij aankomst op de top vroeg Rutte om “onmiddellijke” toegang voor hulpgoederen. De EU-leiders zeggen “snel, veilig en ongehinderd”.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *