‘Helft van de rechters voelt zich bedreigd, sommigen weigeren zaken’

[ad_1]

De helft van de rechters en officieren van justitie in Nederland zegt wel eens bedreigd te zijn. Die conclusie onderzoeksplatform Investicoweekblad De Groene Amsterdammer en radioprogramma Argos maandag na een enquête onder bijna vierhonderd respondenten. Voorbeelden van genoemde bedreigingen zijn online intimidatie, fysieke bedreigingen of zelfs het bezoeken van leden van de rechterlijke macht aan huis. Als gevolg daarvan weigert bijna één op de tien rechters of aanklagers wel eens een zaak.

Het aantal bedreigingen onder officieren is hoger dan onder rechters; tweederde van hen geeft aan wel eens bedreigd te zijn. Een derde van de rechters en de helft van de agenten zegt uit veiligheidsoverwegingen hun gedrag aan te passen. Zo besteden ze meer aandacht aan hun privégegevens of beschermen ze hun huis beter. Volgens respondenten worden zaken ook vaker door meerdere rechters of functionarissen behandeld.

Vier op de tien respondenten geven aan zich de afgelopen vijf jaar minder veilig te hebben gevoeld op het werk. Veel rechters en aanklagers maken zich zorgen over ‘de verharding van de onderwereld en de invloed daarvan op de rechtsstaat’. Verschillende respondenten willen niet meewerken aan een rechtszaak tegen Ridouan Taghi, onder meer omdat advocaat Derk Wiersum en journalist Peter R. de Vries eerder zijn vermoord. Volgens sommigen is het ‘wachten op een moord op een aanklager of rechter’.

Het Openbaar Ministerie bevestigt in een reactie aan Investico dat agenten vaker worden geconfronteerd met “risico’s die voortvloeien uit de uitoefening van hun taak”. Het Openbaar Ministerie is dan ook niet verrast door de uitkomsten, maar geeft aan alert te zijn op dreigingen.

Bijna tien procent van de 2.500 rechters in Nederland reageerde op de enquête. Van de 900 aanklagers heeft ongeveer vijftien procent de enquête ingevuld.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *