[ad_1]
Amsterdam heeft het bekende Jakarta Hotel met tropische binnentuin, Rotterdam krijgt het Chicago Hotel met Europese tuin en Nes op Ameland krijgt straks twee hotels met een ‘duintuin’ met eilandnatuur.
Dat werd donderdagmiddag duidelijk tijdens een presentatie van de plannen voor de vervangende nieuwbouw van het Westcord Hotel Noordsee Ameland bij de gezondheidsadviescommissie Hûs en Hiem in Leeuwarden.
Voor het ontwerp schakelde eigenaar Harry Westers de architect in, die ook de nieuwbouw ontwierp voor het naastgelegen, verwaarloosde terrein met het voormalige zwembad. Volker Wessels bouwt hier een hotel met 120 kamers. Volgend jaar start de bouw, zegt architect Wouter Thijssen. Op de plek van Hotel Noordsee zal een even groot viersterrenhotel worden gebouwd, met 106 kamers (evenveel als nu). “Het worden hotels met veel groen, veel hout en ruimtelijke architectuur.”
Het zou mooi zijn als beide hotels aan de Strandweg dezelfde uitstraling zouden hebben, zegt Westers tegen de commissie. “Dat past goed op het eiland.” Hij zei dat Westcord beide eigendommen zal exploiteren (maar antwoordde in een toelichting dat hierover nog wordt onderhandeld). “We zijn al zo’n twintig jaar bezig met een plan, het vreemde is: er waren geen opties. We hebben het terrein vervolgens verkocht aan Volker Wessels en van de ene op de andere dag kon het ineens wel. Een vreemde geschiedenis.”
Nu laat hij zijn Westcord hotel architectonisch verbinden met het toekomstige ‘naburige hotel’, door het Amsterdamse kantoor dat ook het meermaals bekroonde hotel in Jakarta ontwierp, dat vijf jaar geleden werd geopend. Het hotel blijft even hoog, maar bestaat vrijwel geheel uit houtconstructies en krijgt een groendak met zonnepanelen. Thijssen: “Heel duurzaam. Ook tegen hittestress is zo’n groendak met lokale grassoorten en planten uitermate nuttig. In het hart komt een groot atrium met groen, net als in Amsterdam.”
‘Bouwen geeft eilandgevoel’
In en rond de hotels wordt alleen gebruik gemaakt van groen dat ook elders op het eiland te vinden is. “We willen dat het gebouw zoveel mogelijk in de natuur past. Het geeft een beetje een eilandgevoel”, aldus Westers over Hotel Noordsee.
De leden van Hûs en Hiem – (landschaps)architecten en stedenbouwkundigen – klonken aanvankelijk nogal kritisch. Ze vinden de plannen “een zeer belangrijke ingreep” op het milieu. Ook de vertegenwoordiger van de gemeente Ameland, die vanwege de storm verhinderd was, vraagt via de secretaris aandacht voor de massaliteit van de plannen. “Het is veel en meer van hetzelfde.” Een storend element is een appartementencomplex dat ooit als onderdeel van het hotel aan particulieren is verkocht en niet zal worden vervangen.
Maar de boventoon bleek uiteindelijk enthousiasme, net als voorheen voor het hotel van Volker Wessels. “Dit is absoluut een substantiële verbetering. Fascinerend om naar de plannen te kijken”, aldus een architect. “Complimenten voor de ambitie, ook op het gebied van duurzaamheid”, aldus een ander. “Je hebt nu al zin om te boeken, het is werven”, aldus voorzitter Marc Visser.
Dat is nog niet het geval. Dit was slechts een eerste adviesronde. Er moet ook aan het parkeren worden gesleuteld. Verder krijgt de meterslange walvis die voor het naastgelegen Natuurmuseum staat een andere plek. Waar is nog niet duidelijk en de verhuizing staat los van de hotelplannen.
[ad_2]