Stephanie-Joy was zelf dakloos en maakt nu 300 kerstpakketten voor minima: ‘Een luxe pakket’ | Gezin

[ad_1]

Stephanie-Joy Eerhart (38) uit Heemskerk was in haar tienerjaren dakloos. Ze kreeg destijds een kerstcadeau van een stichting en was hier erg dankbaar voor, maar het zette haar ook aan het denken. Nu maakt ze voor het dertiende jaar op rij zelf kerstpakketten voor gezinnen die dit kunnen gebruiken, en deelt haar proces op X. “Mensen zijn waardevol en dat mogen ze ervaren.”

Als Stephanie-Joy op veertienjarige leeftijd uit huis wordt gehaald, verhuist ze van opvangcentrum naar opvangcentrum. Op dat moment kan ze niet meer naar huis, omdat haar handicap en het daaruit voortvloeiende gedrag spanningen binnen het gezin veroorzaken. Uiteindelijk belandt ze op straat.

Als dakloze maakte Stephanie-Joy deel uit van een schrijfclub die een straatkrant produceerde. De leden van deze schrijfclub kregen allemaal een kerstpakket. “Er zat een Rabobankhoed in, een pen van de Belastingdienst en alles wat her en der als promotiemateriaal te verkrijgen was.” Stephanie-Joy was er erg dankbaar voor. Daklozen die geen deel uitmaakten van de schrijfclub kregen immers niets.

Toch zette het haar ook aan het denken. “Het was niet het kerstpakket dat je wilde krijgen.” Toen ze dertien jaar geleden haar eigen huis kreeg, begon ze met het maken van kerstpakketten voor gezinnen met een laag inkomen. Stephanie-Joy gebruikt haar eigen ervaring als blauwdruk. “Het is echt de bedoeling dat het een luxepakket wordt, iets dat jij en ik ook graag willen ontvangen. Want wat voor signaal geef je af als je iemand alleen maar restproducten geeft, terwijl je wilt dat iemand zich waardevol, geliefd en gezien?”

Stichting Leven Met Vreugde

Ze begon aanvankelijk met het maken van kerstpakketten voor mensen in haar eigen omgeving. Maar dankzij X (voorheen Twitter) kreeg haar campagne een steeds groter bereik. “Ik begon te vragen of mensen een bijdrage wilden leveren en er waren veel Twitteraars die dat deden.” Al snel ontving ze duizenden euro’s en werd het tijd om een ​​stichting te starten met een eigen bankrekening.

Stephanie-Joy heeft samen met haar vrouw Stichting Life With Joy opgericht. De stichting werkt samen met zorgverleners die gezinnen aanmelden die wel een kerstpakket kunnen gebruiken. De producten uit het kerstpakket zijn onder meer aangekocht met de ‘Vegakaarten’ van de Postcode Loterij. “Dit jaar heten ze ‘Enjoy the Good-kaarten’. Dit zijn kaarten ter waarde van 12,50 euro die leden van de Postcode Loterij ontvangen en naar ons kunnen opsturen, zodat wij er boodschappen mee kunnen doen.” Vorig jaar bezorgde de stichting met hulp van zo’n veertig vrijwilligers maar liefst 211 kerstpakketten, “dit jaar maken we er 300.”

Volgens Stephanie-Joy werkt het ook goed om voor een specifiek product een bijdrage te vragen. “Deze week is de Chocomel bijvoorbeeld 1+1 gratis. Dan deel ik dat ik op zoek ben naar 150 mensen die 2,29 euro willen overmaken, want dan kunnen we 300 pakjes Chocomel kopen.” De stichting zal tot de laatste dag hun uiterste best doen om de laatste donaties op te halen en hoopt daarnaast ieder kind in het gezin, afhankelijk van de leeftijd, een cadeaubon van 25 euro te kunnen schenken voor Intertoys of de bioscoop.

Twitteren

Op Twitteren Stephanie-Joy deelt het hele proces. “Ik hoop dat mensen zien hoe goed het met hun geld gaat. Soms maakt iemand 100 euro over, dan doen we een vreugdedansje of laten we een traan vallen, want wat een vertrouwen.” Ze wordt dan ook overladen met positieve reacties op het platform, die haar bedanken voor haar werk.

Zo nu en dan krijgt ze ook reacties van mensen die aangeven dat ze een bepaald product ergens goedkoper had kunnen krijgen. “Ik ben vooral verbaasd door alle prachtige reacties en ontroerd door alle donaties en mensen die willen helpen. Dat overheerst bij mij: dankbaarheid voor het vertrouwen van vaak totaal vreemden.”

Droom

Stephanie-Joy wil in de toekomst vooral uitbreiden en meer gezinnen voorzien van kerstpakketten. “We zien gezinnen die allemaal op een matras slapen en kinderen in versleten schoenen die dat wel goed kunnen gebruiken.” Een grote droom van Stephanie-Joy is om – naast de kerstpakketten – jaarlijks vijf gezinnen te kunnen selecteren die met Kerstmis uit eten kunnen gaan in een leuk restaurant. “Ik kan een traan laten bij die gedachte.”

Mensen die willen doneren aan Stichting Life With Joy kunnen dat doen via Bunq of Ondersteuning campagne.



[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *