Laag op de lijst, tóch in de Kamer. ‘Maandag ben ik zelf gaan rekenen’

[ad_1]

GroenLinks-PvdA krijgt 25 zetels en Danielle Hirsch stond op de 27e plaats. Het lijkt simpel: het zal niet in de Tweede Kamer zijn.

Maar Hirsch zal in het Huis zijn. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen woensdag kreeg ze maar liefst 25.012 stemmen, ruim voldoende voor een voorkeurszetel – de grens ligt net boven de 17.000.

De afgelopen dagen begint het haar steeds meer te dagen, zegt Hirsch in een eerste reactie. “Maandagavond heb ik het zelf uitgerekend, gewoon op een stukje papier. Maar het wow-moment kwam toen iemand in een boekwinkel naar mij keek en vroeg: “Ben jij Danielle Hirsch?” Ik zei ja, hij vertelde me dat hij op mij had gestemd. Toen dacht ik: dit is echt gaaf.”

Campagne ‘Stem op een Vrouw’

Hirsch (55) denkt dat ze haar electorale succes aan een aantal factoren te danken heeft. De bijna-politicus houdt zich al zo’n dertig jaar bezig met de mondiale duurzaamheid en de Nederlandse positie. “We moeten veel vaker over onze rol in de wereld praten”, zegt Hirsch. “Veel andere mensen hebben dat gevoel ook. Misschien hebben ze op mij gestemd om een ​​signaal af te geven.”

Volgens Hirsch heeft de campagne ‘Stem op een Vrouw’ echter de grootste impact gehad. Zij adviseert kiezers te stemmen op vrouwelijke kandidaten die volgens de peilingen niet in het Parlement komen – in de hoop op een voorkeurszetel. “Voor GL-PvdA was ik dat”, zegt Hirsch.

PVV-stem gaat vooral naar Wilders

Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen, in 2021, kwamen drie politici dankzij voorkeurstemmen in de Tweede Kamer. Dit keer is Hirsch de enige. Andere kandidaten die veel stemmen kregen, stonden allemaal zo hoog op de lijst dat zij voor hun partij sowieso naar de Kamer zullen komen.

Zoals gebruikelijk gingen de meeste stemmen naar de partijleiders. Toch varieert dat aandeel flink per partij. Veel rechtse kiezers kleurden vakje nummer 1 rood – Geert Wilders kreeg zo’n 90 procent van alle PVV-stemmen. Maar bij linkse partijen als Volt, Denk, D66 en GL-PvdA werden opvallend vaak lagere kandidaten gekozen.

‘Frans heeft het goed gedaan’

Vooral de slechte voorkeurstem voor Frans Timmermans valt op: minder dan de helft (46 procent) van alle GL-PvdA-leden koos in het stemhokje voor de rood-groene leider, het laagste aandeel van alle gekozen partijleiders.

Dat is niet zo gek, zegt Hirsch, die een GroenLinks-achtergrond heeft. “Ik ben niets anders gewend, we stemmen altijd veel op specifieke kandidaten.”

En inderdaad, toenmalig lijsttrekker Jesse Klaver scoorde in 2021 nog lager met 42 procent van alle GL-stemmen. “Dat is voor ons volkomen normaal”, benadrukt Hirsch. “De analyse dat Timmermans impopulair is, gaat niet op. Frans heeft het heel goed gedaan.”

160 stemmen te weinig

Zelfs voor sceptici werd het vrijdag duidelijk: elke stem telt. Het cliché is rond verkiezingen onvermijdelijk, maar nu wordt pas echt duidelijk waarom. Als D66 160 stemmen meer had gehad, had de partij niet negen maar tien zetels gehad. “Helaas”, schreef D66-leider Rob Jetten op X. Zijn verloren zetel gaat nu naar de SP, die er vijf heeft.

De strijd om de laatst overgebleven zetel was de enige verrassing die de Kiesraad vrijdag in petto had. Verder komt de uitslag overeen met de laatste voorspelling: de PVV gaat aan de leiding met 37 zetels, gevolgd door GL-PvdA (25), VVD (24) en NSC (20).

Lees ook:

Wie weet waar Pieter Omtzigt op doelt?

De NSC-fractie is amper een week oud en staat al voor een groot dilemma: gaat de partij de krachten bundelen met de PVV? Voorlopig niet, maar Omtzigt en Wilders zijn het de afgelopen jaren op veel punten eens geworden.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *