[ad_1]
Onbeperkte luxe, oneindige rijkdom en vooral veel zand. Als je Dubai wilt beschrijven, kom je met deze drie dingen een heel eind. Deze week zijn veel ogen gericht op deze rijke stad in de Verenigde Arabische Emiraten.
Want op een plek waar de temperatuur in de zomer in de schaduw kan oplopen tot bijna 50 graden, bespreken zo’n 200 landen maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dubai is erg trots de conferentie te mogen organiseren en voorzitter Sultan Al Jaber laat zich van zijn meest ambitieuze kant zien: hij liet al weten dat een ‘ongeëvenaarde uitkomst’ mogelijk is. Helaas voor hem denkt niet iedereen er zo over. Dit heeft deels te maken met Al Jaber zelf.
Daarover later meer. Eerst wat uitleg over Dubai en waarom de stad zo blij is deze top te organiseren. Het antwoord op die vraag is af te leiden uit het Dubai-logo. Hier komen twee werelden samen: zowel de Arabische als de westerse wereld. Iemand uit Europa leest duidelijk het woord ‘Dubai’ van links naar rechts in de blauwe letters. Iemand uit het Midden-Oosten leest de naam van de stad van rechts naar links in de paarse letters. Het logo bevat daarom Latijns en Arabisch schrift.
Het logo wordt vooral gebruikt in toeristische uitingen en is bewust zo internationaal mogelijk gemaakt. Dubai wil uitstralen een stad te zijn waar verschillende culturen samenkomen. In Dubai wonen zo’n 3,3 miljoen mensen met nogal wat verschillende nationaliteiten. Bovendien verdient de stad veel geld aan de hordes toeristen die zich komen vergapen aan alle rijkdom. Maar dat is niet het fundament (lees: bron van inkomsten) waarop Dubai is gebouwd: dat zijn petrodollars.
Fronsen
Het feit dat er in de Verenigde Arabische Emiraten een klimaatconferentie wordt gehouden, zorgt bij veel mensen voor fronsen. Want Sultan Al Jaber is niet alleen minister van Industrie, maar ook de baas van staatsoliemaatschappij ADNOC. En hoewel Europa in de slotverklaring van deze conferentie een paragraaf wil opnemen over het gedeeltelijk uitfaseren van fossiele brandstoffen, zijn de Emiraten van plan de olieproductie de komende jaren alleen maar te verhogen.
Het is alsof je een tabaksfabrikant de leiding geeft over de onderhandelingen over een rookverbod. Zo omschrijven klimaatorganisaties de conferentie in Dubai. De stad zet weliswaar in op een duurzamere toekomst met zonnepanelen en kernenergie, maar tegelijkertijd staat er een indoor skihal in de woestijn en worden terrassen gekoeld met airconditioning. Ook opvallend: een inwoner van de Emiraten stoot jaarlijks gemiddeld drie keer zoveel CO2 uit als een Nederlander.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommige mensen een druipende oliepijpleiding in het Dubai-logo zien.
[ad_2]