Inspectie waarschuwt: kans op explosie door gebruik van portofoons in munitiebunker van Defensie in Veenhuizen

[ad_1]

Het personeel op het munitieopslagcomplex van Defensie in Veenhuizen werkt niet altijd met het juiste materiaal en loopt daardoor gevaar.

De medewerkers van het zogenaamde munitiepakhuiscomplex beschikken niet overal over ‘het juiste arbeidsmiddel’, blijkt uit een landelijk inspectierapport. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Veiligheidsinspectie Defensie en het Korps Militaire Inspecteurs Gevaarlijke Stoffen. Staatssecretaris Christophe van der Maat stuurde het rapport over ‘munitieveiligheid’ bij Defensie maandag naar de Tweede Kamer. Het gaat hierbij om allerlei (opslag)locaties in Nederland.

Het personeel in Veenhuizen werkt met portofoons. Officieel mogen zij de munitiebunker niet betreden. De signalen van de portofoons kunnen ervoor zorgen dat de munitie ontploft. Sommige projectielen en patronen kunnen gevoelig zijn voor dergelijke signalen.

Mobiele telefoons in kluis

Toch maken de medewerkers, onder bepaalde voorwaarden, gebruik van de portofoons. Ze zullen dit doen totdat er veiligere communicatiemiddelen beschikbaar zijn, aldus het rapport. “Volgens deskundigen is het veiligheidsrisico zeer klein”, staat er.

Separaat worden mobiele telefoons opgeborgen in kluisjes bij de poort van het complex om te voorkomen dat de opgeslagen munitie wordt aangetast. En bezoekers krijgen ter plaatse een film te zien over de veiligheidsmaatregelen.

Er lijkt nog geen alternatief voor portofoons te bestaan. Het gebruik van portofoons is voorlopig geen optie. Daar schuilt immers een risico in: ‘bij een calamiteit in de munitiebunker kan de medewerker zijn collega’s niet direct waarschuwen’. Volgens de onderzoekers is het een dilemma.

Loont

Over het algemeen beginnen de initiatieven bij Defensie om veiliger met munitie om te gaan hun vruchten af ​​te werpen. De twee inspectiediensten zien erop toe dat het personeel de relevante procedures en instructies kent, zo blijkt uit een begeleidende brief aan de Tweede Kamer van staatssecretaris Van der Maat.

Er zijn echter nog steeds verbeterpunten. Naast het ontbreken van de juiste arbeidsmiddelen noemt Van der Maat personeelstekorten en het gebrek aan ervaring als risico. Bovendien neemt de opslag van oude munitievoorraden capaciteit in beslag die nodig is voor het aanvullen en uitbreiden van de voorraden. Ook vindt er geen structurele uitwisseling van ervaringen en kennis over veiligheidsrisico’s plaats.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *