[ad_1]
Uit het niets ligt er een bom onder de verspreidingswet van het aftredende kabinet. VVD-leider Dilan Yesilgöz wil, met steun van PVV, NSC en BBB, dat het kabinet en de Eerste Kamer ruimte maken. Een deel van de Tweede Kamer is woedend.
De spreidingswet, opgesteld door VVD-staatssecretaris Eric van der Burg, moet leiden tot een betere verdeling van asielzoekers over het land. Gemeenten kunnen gedwongen worden mensen te huisvesten als dat nodig is. Nu kan de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel ligt, niet alle vluchtelingen die het land binnenkomen binnen het registratiecomplex opvangen.
Yesilgöz diende het voorstel woensdag in tijdens het debat over de verkiezingsuitslag namens de PVV, VVD, NSC en BBB, die zich de komende weken zullen vormen. Deze partijen hebben samen een meerderheid. De verdelingswet is al aangenomen door de Tweede Kamer en ligt nu bij de Eerste Kamer. Dat maakt het bijzonder dat Yesilgöz dit voorstel nu bij de Tweede Kamer indient.
De VVD-fractie nam eerder afstand van het wetsvoorstel, dat toch een meerderheid kreeg in de Tweede Kamer en nu bij de Eerste Kamer ligt. Het distributierecht wordt ook wel het dwangrecht genoemd. De wet zou op 1 januari 2024 in werking treden, indien goedgekeurd door de Senaat.
Woede in de Tweede Kamer
De VVD-motie leidde tot grote verontwaardiging en woede bij onder meer D66, GroenLinks-PvdA, CDA en Partij voor de Dieren. “Dit is geen grap en getuigt van gebrek aan respect jegens de Senaat”, mopperde D66-leider Rob Jetten. Hij sprak van “constitutioneel vandalisme”.
Marieke Koekoek van Volt sprak van een “constitutionele stunt”. Pieter Grinwis van de ChristenUnie vindt dat de Senaat ‘man genoeg’ is om te bepalen of zij wel of niet door wil gaan met de verspreidingswet.
Henri Bontenbal van het CDA vond het voorstel “smakeloos”. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren wees vooral op Pieter Omtzigt, die ook zijn naam onder de motie van Yesilgöz zette. “We horen altijd van jullie dat de rechtsstaat zwaar onder druk staat.” Nu gaat Omtzigt zelf aan de slag met het staatsrecht, dacht Ouwehand.
Ook Ouwehand vond dat de VVD de eigen staatssecretaris ‘onder de bus’ gooit. Ze noemde de VVD-motie ‘vuile zondebokpolitiek’.
Gevolgen voor het kabinet
De oude coalitiegenoten van de VVD, het trio D66, CDA en ChristenUnie, wezen Yesilgöz op de gevolgen voor het aftredende kabinet. Hoewel het kabinet al is afgetreden, kunnen ministers ook zelf vertrekken. Jetten (D66) en Bontenbal (CDA) vroegen Yesilgöz naar de gevolgen van de motie voor het regeringsteam.
Bontenbal gaf aan zich daar zorgen over te maken. “Wat gebeurt er vrijdag in de Ministerraad?” De VVD-leider gaf geen antwoord.
[ad_2]