We eten meer vlees dan goed voor ons is, stelt de Gezondheidsraad

[ad_1]

Mensen halen nu zo’n 60 procent van de eiwitten die ze eten binnen uit dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel. De overige 40 procent komt uit granen, groenten en peulvruchten. Wat als het andersom was? Op verzoek van de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad hier onderzoek naar gedaan.

Als plantaardige eiwitten de hoofdmoot vormen, neemt de kans op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker af. Mensen consumeren meer vezels en minder verzadigd vet. Volgens de raad is deze ‘eiwittransitie’ mogelijk zonder dat er nutriëntentekorten bij de mens ontstaan. Al moeten zwangere vrouwen dit goed in de gaten houden, net als vrouwen die borstvoeding geven en kwetsbare mensen met een lage eiwit- en energie-inname.

Planetaire gezondheid

Tegelijkertijd zal een meer plantaardig voedingspatroon de druk op het milieu met 25 procent verminderen, onder meer door minder uitstoot van broeikasgassen. “Een mooi signaal”, noemt Patrick Deckers het advies van de Gezondheidsraad. Hij is voorzitter van Caring Doctors, een artsenorganisatie die strijdt voor een duurzame voedseltransitie. “Vier op de tien kankergevallen zijn vermijdbaar als mensen minder dierlijke eiwitten eten en meer bewegen. Bij diabetes type 2 is het gezondheidsvoordeel nog groter. Het wordt tijd dat we de individuele en planetaire gezondheid als een samenhangend geheel zien.”

De overheid en bedrijven moeten niet alleen wijzen op de verantwoordelijkheid van consumenten, maar ook zelf maatregelen nemen, zegt de raad. Supermarkten kunnen plantaardige producten beter zichtbaar maken in de schappen; en cateraars, vooral in zorginstellingen, kunnen bijgeschoold worden op het gebied van gezonde voeding.

Onderzoek naar vleesvervangers

Veel consumenten zijn de afgelopen jaren overgestapt op vleesvervangers. Er zijn volgens de Gezondheidsraad nog meer risico’s aan verbonden. Vaak is er te veel zout of suiker toegevoegd. De raad adviseert onderzoek te doen naar deze kant-en-klare vervangers van vlees, vis en zuivel.

Lees ook:

Caring Doctors richt zich op de bio-industrie: ‘We wachten op de volgende dodelijke pandemie’

Na de dierenartsen van Caring Vets en de boeren van Caring Farmers hebben nu ook artsen zich verenigd in de strijd tegen de bio-industrie. Ze noemen zichzelf Zorgzame Dokters.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *