Hoe leer je kinderen wat duurzaam leven is? 7 opvoedvragen beantwoord

[ad_1]

Iedereen die een duurzamer leven probeert te leiden, wil waarschijnlijk ook de liefde voor de aarde doorgeven aan zijn nakomelingen. Hoe ver ga je daarmee? Is het bijvoorbeeld acceptabel om met een tweedehands cadeau op een feestje aan te komen? En moet je vasthouden aan je eigen duurzame principes, ook al betekent dat dat je kind daarvoor gepest wordt? In de rubriek Verhoogd, waarin Annemiek Leclaire vragen van lezers aan experts voorlegt, komt het onderwerp duurzaamheid regelmatig aan bod. NRC selecteerde zeven vragen en bijbehorende antwoorden van opvoedingsexperts.

1 Hoe leer je kinderen minder te consumeren?

Een lezeres kijkt met ontzetting toe terwijl haar zus steeds nieuw speelgoed voor de kinderen koopt. De lezer wil haar nichtje en neefje leren wat het betekent om minder te consumeren. Hoe kan ze dat doen zonder haar relatie met haar zus in gevaar te brengen?

Het is mogelijk om kinderen te stimuleren om te bewaren in plaats van te consumeren op veel verschillende manieren.

2 Kun je een tweedehands cadeau geven?

Een moeder wil niet voor elk kinderfeestje nieuwe aankopen doen, omdat ze dat niet duurzaam vindt. Op feestjes geven haar kinderen vaak ervaringen cadeau aan vrienden, zoals een bezoek aan de bioscoop. Ook de moeder denkt dat een tweedehands cadeau een optie is. Lukt het jou om er mee op een kinderfeestje aan te komen?

Een tweedehands cadeau is mogelijk zolang deze schoon en heel is. Maar probeer ook kinderen eens
iets gloednieuws.

3 Hoe vertel je tieners dat alles slecht is in de wereld?

Door haar werk als milieudeskundige ziet een moeder rampscenario’s werkelijkheid worden. “Als we de klimaatdoelen niet halen, zullen we niet overleven”, schrijft ze. Hoe brengt ze haar zorgen op de juiste manier over op haar kinderen van twaalf en zestien jaar?

Jongeren zijn gevoelig voor het idee dat de wereld vergaat. Tips om daarmee om te gaan.

4 Kan een jong kind omgaan met beelden uit de vleesindustrie?

De vierjarige zoon van een lezer zag afbeeldingen van dierenslachtingen in een boek. De moeder legt het boek, dat voor zes- tot achtjarigen is, snel weg, maar haar zoon blijft erom vragen. Is het onverstandig om een ​​jong kind beelden van de vleesindustrie te laten zien?

Experts bieden aanknopingspunten voor nieuwsgierigheid naar een bepaald onderwerpverdiepen.

5 Moet een kind gezonde en duurzame lekkernijen krijgen?

Een lezer ergert zich aan de lekkernijen die in de klas van haar zoon worden uitgedeeld. Ondanks het anti-suikerbeleid genieten andere ouders van plastic rommel en snoep. De moeder wil dat haar zoon iets gezonds uitdeelt, maar is bang voor de reacties van klasgenoten. Moet ze vasthouden aan haar principes?

Is een traktatie een feestelijke uitzondering? Deskundigen zijn het daar niet over eens.

6 Kun jij je ouders helpen gezonder te eten?

Een zoon stelt zijn vraag: “Mijn ouders hebben licht overgewicht. Hoe kan ik mijn ouders op een beleefde manier bewust maken van ongezonde levensstijlen en eetpatronen?” De student bezoekt af en toe het huis van zijn ouders en kookt iets gezonds voor hen, maar dit stuit vaak op cynische reacties.

Een levensstijl verander je niet zomaar. Behandel je ouders niet als kinderen, zeggen deskundigen.

7 Is het gezond om een ​​kind veganistisch te laten eten?

Een lezeres eet vrijwel geheel veganistisch, haar vriendin eet alles. Het echtpaar wil graag kinderen krijgen en heeft besloten ze zowel met vlees als plantaardig voedsel groot te brengen. De moeder vraagt ​​zich af: vanaf welke leeftijd kan een kind veganistisch eten zonder dat het ongezond is? En hoe verklaar je waarom je zelf geen vlees eet, maar het wel aan je kind serveert?

Hier lees je hoe je aan een klein kind uitlegt waarom je veganist bent.

Heeft u vragen over de opvoeding van uw eigen (klein)kinderen of die van anderen?

In het onderdeel Geschoold leggen we anoniem de dilemma’s van lezers voor aan de beste experts. Onder de inzenders van vragen verloten wij exemplaren van het boek Andere ouders doen maar wateen verzameling van de eerste delen van de sectie.

Dit gedeelte is anoniem, omdat problemen bij het ouderschap gevoelig kunnen liggen. Als u een vraag indient, ontvangt u altijd een reactie van de auteur van de rubriek Aan de orde gesteld.

Annemiek Leclaire

gAAAAABj5hI9P5JZlnDKOqZAoQmmBa4-8ZH4SL2_4ffwzdJYIuae4ZcLxoEfsPb_oYSKVZOkuDKGY8Fn2yPJTIt-SUZC-O4JCQ==

  1. Laat hier uw vraag achter


[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *