Presidenten Venezuela en Guyana schudden elkaar de hand: ‘Conflict wordt niet met geweld opgelost’ | Buitenland

[ad_1]

De presidenten van de buurlanden Guyana en Venezuela ontmoetten elkaar op het Caribische eiland Saint Vincent over hun grensgeschil, dat ze naar eigen zeggen vreedzaam willen oplossen. President Nicolás Maduro van Venezuela en Mohamed Irfaan Ali van Guyana spraken twee uur lang en schudden elkaar de hand. Dat benadrukten ze het langdurige conflict over de olierijke Guyanese regio Essequibo wordt niet met geweld opgelost.

Ze beloofden ook niet met geweld te dreigen. De zaak moet worden beslecht in overeenstemming met het internationaal recht. De twee landen zijn het echter niet eens over welke juridische instelling de kwestie moet behandelen. De twee hebben beloofd elkaar binnen drie maanden weer te ontmoeten in Brazilië. De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva maakt zich zorgen over het geschil en heeft verklaard dat hij ‘geen oorlog’ wil in Zuid-Amerika.

Referendum

Venezuela hield op 3 december een referendum over Essequibo. Volgens de regering werden tien miljoen stemmen uitgebracht en was 95 procent van de kiezers vóór de annexatie van Essequibo bij Venezuela. Maduro zei dat hij al contracten zou aanbieden voor de exploratie van olievelden.

Eeuwen terug

Het grensconflict gaat eeuwen terug. Het speelde al een rol bij de Vrede van Munster in 1648, die ook een grens moest bepalen tussen de Nederlanders die zich in de Guyana-regio hadden gevestigd en het Spaanse koloniale rijk in Zuid-Amerika. De Nederlandse koloniën werden later overgenomen door de Britten. Ze beslechtten het grensgeschil met Venezuela via internationale arbitrage in 1899 en Essequibo bleef Brits. Toen Guyana in de jaren zestig onafhankelijk werd, begon Venezuela het gebied terug te winnen. Guyana werd onafhankelijk in 1966. De regio Essequibo beslaat ongeveer tweederde van het land.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *