Vogelweelde Meppel e.o. is de beste van Drenthe, kwaliteit bij show in Ruinerwold is hoog

[ad_1]

Vogelvereniging Vogelweelde uit Meppel en omstreken heeft tijdens de tentoonstelling Refona District Drenthe in Ruinerwold de provinciale ranglijst gewonnen. Vogelvereniging Fauna uit Hoogeveen eindigde in punten gelijk, maar Vogelweelde scoorde iets meer hoge scores.

Derde werd De Vogelvrienden Crescendo uit Emmer-Compascuum en vierde werd Zanglust uit Zuidwolde. De jury was zeer te spreken over de kwaliteit van de tentoonstelling in het multifunctioneel centrum De Buddingehof. “Het niveau is hoog in Drenthe”, juichte stadsdeelvoorzitter René Schonewille uit Dalerpeel. “Mensen kunnen in januari meedoen aan het Nederlands kampioenschap in Hardenberg.”

Het was donderdagavond gezellig druk in De Buddingehof bij de officiële opening van de tentoonstelling. Er ontstond een geroezemoes in de grote zaal en de winnende vogels waren te herkennen aan de rozetten die aan de kooi waren bevestigd.

Een mannenwereld

Jennifer Venema-Eefting uit Smilde was de enige vrouw die prijzen won in wat nog steeds een mannenwereld is. “Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in vogels, dat heeft opa mij van jongs af aan geleerd”, legt ze uit bij de kooien waar haar twee identieke haaksnavels vrolijk kletsen. “Ik vind dieren sowieso prachtig, ik heb er veel van rondlopen in huis. Het is een uitdaging om te groeien, je bent er 365 dagen per jaar mee bezig.”

Voorzitter Teun Lok van Vogelweelde keek tevreden naar de belangstelling en constateerde dat er met 635 aanwezige duiven zeventig duiven extra waren vergeleken met een jaar eerder. “Volgend jaar zullen het er nog meer zijn”, spoorde hij vogelliefhebbers aan. Niet alleen zijn ze blij met de tentoonstelling in Ruinerwold bij Vogelweelde, maar ook in Drenthe. René Schonewille weet waarom. “Vogelweelde is een heel actieve vereniging, het is een heel enthousiast team. Veel verenigingen hebben nauwelijks vrijwilligers meer, maar dat is hier anders. En natuurlijk is de locatie geweldig.” Teun Lok knikt: “Dat is elders ook een probleem.”

Op het goede spoor

Dat de kwaliteit van de gekweekte vogels goed is, wordt ondersteund door cijfers. “We hebben 78 deelnemers en in totaal hebben 275 duiven prijzen gewonnen, wat echt een teken is dat we op de goede weg zijn”, aldus Lok. En hoewel het om een ​​Drentse titelstrijd gaat, zijn er in Ruinerwold ook vogels van buiten de provincie te vinden. “De grenzen worden langzaam een ​​beetje verlegd, we hebben nu gastbijdragers. Over vijf tot zes jaar zijn we een wijk in Noord-Nederland”, verwacht Schonewille.

Er werden zeventien superkampioenen geregistreerd. Meesterzanger werd S. Hakvoort uit Urk, Jan Vriend uit Ruinen pakte drie titels, voor enkelkleurige kanaries en koppels kanaries en stammen kanaries. R. Kleine uit Hoogeveen was de beste met enkele grote kanaries en enkele Europese kweekvogels, G. Vos uit Zuidwolde won met zijn paar Tropics en A. Kroeze uit Klazienaveen had de mooiste paar kromsnavels. Ook was er een titel voor Albert Nijenhuis uit Wanneperveen, hij had de mooiste duif in de categorie ‘andere’. Jennifer Venema-Eefting won met haar koppels kromsnavels en J. van Voorn uit Meppel won de groep overige duiven. A. Wessel uit Steenwijksmoer werd de beste bij de kromsnavelstammen. In de jeugdcategorie won Maaike Bos uit Emmer-Compascuum vier van de vijf titels, Tess Oelen pakte er één.

De tentoonstelling in Ruinerwold is nog te bewonderen op vrijdag (tot 21.00 uur) en zaterdag (10.00 tot 15.00 uur).

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *