[ad_1]
Vanaf 1 januari wordt de noodcrisisopvang in Drachten beheerd door het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Veiligheidsregio Fryslân (VFR) trekt zich terug.
De overdracht is al maanden in voorbereiding. De 25 mensen die nu bij VFR op de loonlijst staan, kunnen in de meeste gevallen bij het COA aan de slag. “De aanpak is dat medewerkers, omwonenden en omwonenden er zo min mogelijk van merken”, zegt Jacob Jongejan, teammanager opvang bij de gemeente Smallingerland. “Het is een hele puzzel om het allemaal passend te krijgen.”
De crisisnoodopvang in het Fries Congrescentrum opende in de zomer van 2022 haar deuren, omdat zich bij het aanmeldcentrum in Ter Apel vernederende taferelen afspeelden. Mensen werden gedwongen buiten te slapen. Er waren snel schuilplaatsen nodig. De termijn van de tijdelijke opvang is al meerdere malen verlengd. De sluiting staat nu gepland voor 1 september.
Ramvol
Het Congrescentrum biedt plaats aan maximaal 225 personen. “En het zit eigenlijk altijd vol.” De gemeente Smallingerland heeft als voorwaarde gesteld dat er alleen gezinnen komen en geen alleenstaande mannen. Gezinnen hebben hun eigen slaapeenheid, maar zonder plafond. Dat is niet goed voor de privacy. Vrijwilligers en Sportbedrijf Drachten verzorgen activiteiten, kinderen gaan naar school. “Het is een zo waardig mogelijk bestaan”, zegt Jongejan.
Vanaf het begin is de Veiligheidsregio verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de locatie zelf, de gemeente voor de openbare orde en de communicatie met omwonenden. De eerste taak zal daarom in het nieuwe jaar door het COA worden overgenomen.
‘Niet onze taak’
“We hebben te maken met acute crises”, legt Derk Moor van de VRF uit. “Bovendien is het in principe niet onze taak om vluchtelingen op te vangen. Het kabinet wil ook dat het COA die taak op zich neemt. Het wordt een warme overdracht.”
De opvangproblemen in Nederland zijn nog lang niet opgelost. De spreidingswet die gemeenten verplicht vluchtelingen op te nemen moet nog door de Eerste Kamer worden aangenomen, maar is ter discussie gesteld door de rechtse meerderheid in de Tweede Kamer. “Het is nog steeds een crisis”, zegt Jongejan. “Maar het COA kan de noodopvang in Drachten wel aan. We hebben veel discussies gehad. Wat dat betreft heb ik geen zorgen.”
Buurtbewoners geïnformeerd
Omwonenden zijn per brief geïnformeerd. De deelraden van Himsterhout en de Trisken en Dorpsbelangen Boornbergum-Kortehemmen zijn eerder geactualiseerd door onder meer burgemeester Jan Rijpstra. Tot nu toe zijn er weinig klachten van omwonenden over de opvang.
Jongejan benadrukt dat er geen structurele opvang komt in het Congrescentrum. “We hebben al heel lang een asielzoekerscentrum waar zeshonderd mensen wonen, dus op dat vlak doen we al genoeg.” Ook wil de gemeente het Fries Congrescentrum kopen om woningbouw op langere termijn mogelijk te maken.
Biedt ook onderdak aan Oekraïense vluchtelingen
Smallingerland heeft daarnaast op vijf verschillende locaties opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne, waarvan de grootste de voormalige Rabobank aan de Burgemeester Wuiteweg en de oude Friese Poort aan de Wetterwille in Drachten zijn. Dit komt neer op een totaal van 310 plaatsen. “Maar door een efficiënte ruimte-indeling zijn dat er in de praktijk nog meer”, zegt Jongejan.
[ad_2]