[ad_1]
Tegenwoordig maken boerderijen in Oldambt een digitale tijdreis door de wereld. Nieuwsgierige bezoekers uit Zuid-Afrika, Australië of Amerika, en waar ook ter wereld, kunnen zich digitaal laten informeren over de ‘Brides in the Grain Republic’.
“Ook wij zijn verbaasd dat er zoveel mensen geïnteresseerd zijn in de boerderijen in Oldambt”, zegt Harm Evert Waalkens, voorzitter van stichting De Klerck-Mellema, die de website www.boerderijenboekoldambt.nl onderhoudt.
Boek uitverkocht en niet meer verkrijgbaar
De stichting was de uitgever van het boek Boerderijen en hun bewoners . In dit boek staan foto’s van ruim 220 boerderijen in het Oldambt, de verhalen over de geschiedenis van het Oldambt, de boerderijen en hun bewoners. De laatste druk dateert uit 1999. Het boek is niet meer verkrijgbaar.
Rond de eeuwwisseling nam het bestuur van de stichting het besluit om gebruik te maken van de ‘digitale snelweg’. “Een heruitgave van het boek is verschrikkelijk duur. Onze eigen website geeft ons de mogelijkheid om regelmatig nieuwe informatie te publiceren. We merken inmiddels dat er veel belangstelling voor is. Maar wij willen op de hoogte blijven en zijn daarom op zoek naar nieuwe informatie.”
De Stichting heeft iets unieks in handen
Er zijn ruim tweehonderd brieven gestuurd naar eigenaren van de boerderijen in Oldambt. De eerste reacties en aanvullende informatie zijn inmiddels binnen. “Dit zijn adressen die op de site staan. Wij vragen mensen of zij gegevens willen aanleveren die wij op de site kunnen verwerken.” Volgens Waalkens heeft de stichting iets unieks. “Voor zover wij weten is dit het enige boek dat ook digitaal te bekijken is.”
De mensen die de website bezoeken komen van over de hele wereld. “Dit zijn mensen die ooit in Oldambt hebben gewoond of een boerderij hadden. Ze zijn uiteraard benieuwd naar de huidige staat van de boerderijen. Noem het nostalgie, nieuwsgierigheid. Feit is dat er veel belangstelling is voor de boerderijen in Oldambt.”
Zo’n digitale tijdreis door het Oldambt en vooral langs boerderijen leent zich ook voor een officiële route, per auto of fiets. Is er al contact opgenomen met de ANWB? Waalkens lacht. “We gaan ons eerst focussen op dit digitale project.”
Tevens is de stichting beheerder van het “Gele Diekgat”, de dijk en blikvanger in de doorgang tussen de Reiderwolderpolder en de Carel Coenraadpolder.
[ad_2]