In hondenminnend VK is niet iedereen blij met het verbod op de bijtgrage XL-bulldog

[ad_1]

‘Juno, Dolchy en Murphy, kruis!’ Op bevel van de trainer leiden drie eigenaren hun honden door het midden van de groep. Vrolijk en gehoorzaam dribbelen ze voort.

Op deze vroege zondagochtend volgt een groep van ruim tien honden hun wekelijkse gehoorzaamheidstraining. De vorst op het gras van het park in Blackheath, in het zuidoosten van Londen, lost langzaam op. Juno, Dolchy en Murphy vallen op omdat zij de enige honden zijn die een muilkorf dragen. Zij zijn Amerikaans XL-buldoggen, een kruising tussen onder meer bulldogs en pitbullterriërs. Dit XL-pestkoppenzoals ze ook wel genoemd worden, kunnen meer dan vijftig kilo wegen.

Vanaf 1 januari zullen honden zo zijn verboden in het Verenigd Koninkrijk. Het fokken, verkopen of weggeven van XL-pestkoppen is illegaal. Eind januari gaat ook het verbod op het bezitten van een XL-bully in. Eigenaren kunnen een vrijstelling aanvragen, op voorwaarde dat zij hun hond laten steriliseren en verzekerd zijn tegen ongevallen. Vanaf nu moeten honden buiten altijd een muilkorf dragen en standaard aangelijnd zijn.

Aanleiding voor het verbod zijn de ongelukken die de afgelopen maanden hebben plaatsgevonden. Een XL-pestkop viel in september twee mannen en een 11-jarig meisje aan in Birmingham. Ze raakte gewond aan haar schouder en arm. In oktober belandde een éénjarig jongetje na een aanval in het ziekenhuis in Londen. En in Sunderland, in het noorden van Engeland, overleed een 54-jarige man aan zijn verwondingen na een confrontatie met een XL-pestkop.

“De Amerikaanse XL-pestkop vormt een risico voor onze samenleving, vooral voor onze kinderen. Dit is een gedragspatroon dat niet kan voortduren”, zei premier Rishi Sunak bij de aankondiging van het verbod.

Verbod geen oplossing

Maar in het hondenminnend Engeland wordt een dergelijke beslissing niet lichtvaardig genomen. In Blackheath gelooft trainer Jamie McAvan niet dat een verbod de oplossing is. “Pitbulls werden begin jaren negentig verboden en ik kom nog steeds pitbullpups tegen. De veredeling gaat gewoon ondergronds.” McAvan is gespecialiseerd in het trainen van honden met veel temperament. De truc, zegt hij, is om de honden niet de kans te geven om op te gaan in hun omgeving. “Honden kunnen zich maar op één ding tegelijk concentreren, dus je moet ervoor zorgen dat ze alleen op jou gericht zijn.”

Eigenaars met hun honden op een weide in Blackheath, Londen.
Foto Justin Griffiths-Williams

Het echte probleem met XL-pestkoppen, zegt McAvan, is dat eigenaren niet weten hoe ze met hun honden moeten omgaan en meestal helemaal niet geïnteresseerd zijn in het gedrag van hun hond. “Ze kopen zo’n hond als statussymbool. Het past goed bij hun schoenen of hun handtas. Ze vinden dat ze er cool uitzien.”

Toen het verbod bekend werd, maakte McAvan reclame voor gratis trainingen om de honden aan een muilkorf te laten wennen. Hij kreeg ongeveer 250 reacties, maar nadat hij de datum en tijd had aangekondigd, kwamen er zes mensen opdagen. “Dat laat zien hoeveel energie die eigenaren echt in hun hond willen stoppen.”

Voor altijd aan de lijn

Voor Juno, een grijsbruin gevlekte pestkop met een roze halsband, betekent het verbod dat haar leven er totaal anders uit zal zien, zegt eigenaresse Chloe Brighty. Toen zij en haar man Juno voor het eerst kregen, was het einddoel van de training om haar vrij te laten rennen, maar door de nieuwe regels is dat niet meer mogelijk. Ze muilkorven haar al een tijdje als ze de straat op gaan. “We hebben haar er langzaamaan aan laten wennen. We willen niet het risico lopen dat iemand het later meldt en dat we haar kwijtraken. In het park lopen mensen nu met een grote boog om ons heen.”

Juno, de vriendelijke XL-pestkop (rechts), met haar baasje Chloe Brighty.
Foto Justin Griffiths-Williams

Ze adopteerden Juno als puppy van iemand die moeite had haar onder controle te houden. “In het begin konden we haar nauwelijks meenemen naar het park, ze was zo enthousiast. Ze rende overal heen. Vind je het vreemd bij een puppy? Ze is lief met onze andere honden en onze driejarige dochter. Ze heeft nooit iets verkeerd gedaan.” Juno is niet langer verzekerd tegen medische kosten, omdat verzekeraars geen honden van een verboden ras accepteren.

Lees ook
Laboratoriumhond Georgie is inmiddels een ‘gewone’ beagle, alleen een litteken verraadt haar geschiedenis

Laboratoriumhond Georgie is inmiddels een ‘gewone’ beagle, alleen een litteken verraadt haar geschiedenis

Het is waar, zegt trainer McAvan na de les: Juno heeft een zachtaardig karakter. Toch is dat uitzonderlijk voor XL-pestkoppen. Kenmerkender is dat ze snel opgewonden raken en dat opwinding gemakkelijk omslaat in agressie. Dat komt door de manier waarop ze worden gefokt, zegt McAvan: “Fokkers richten zich bijna uitsluitend op kleur en niet op temperament, dus ze voelen zich op hun gemak bij het fokken van angstige of agressieve honden.” Dan voeden de eigenaren hun honden niet goed op. “Oh, zeggen ze, hij speelt zo leuk met mijn kinderen, hij springt en deelt speelse lekkernijen uit. En dan zijn ze verrast als de hond daadwerkelijk bijt. Ook al kwam het de hele tijd. Ze speelden helemaal niet, dat was hun vechtinstinct.”

Moordenaar Kimbo

In de Britse media het verhaal rond van Killer Kimbo, een beruchte Amerikaanse XL-pestkop die het product zou zijn van intensieve inteelt en waarvan veel Britse pestkoppen zouden afstammen. De campagne groep Bullywatch, dat lobbyde om de honden in Groot-Brittannië te verbieden, deed onderzoek en ontdekte dat veel dekreuen ook nakomelingen van Kimbo zijn. Volgens Bullywatch zijn zijn nakomelingen wereldwijd betrokken bij gewelddadige aanvallen. Volgens zijn eigenaar heeft Kimbo in totaal tussen de vijfhonderd en zeshonderd nakomelingen.

Bullywatch juicht het verbod op de XL-pestkop uiteraard toe, maar de meeste Britse dierenwelzijnsorganisaties zijn er tegen. De XL-pestkoppen worden toegevoegd aan een bestaande wet uit 1991 die vier hondenrassen verbiedt, waaronder de pitbullterriër en de Braziliaanse hond. Die wet werkt niet, vinden veel dierenwelzijnsclubs. In plaats van nog een nieuw ras aan de lijst toe te voegen, zo beweren zij, zou de hele wet moeten worden herzien.

Toename van bijtincidenten

Hoewel specifieke rassen verboden zijn, is het aantal geregistreerde bijtincidenten in Groot-Brittannië de afgelopen twintig jaar toegenomen. Er is geen overtuigend bewijs dat bepaalde rassen gewelddadiger zijn, zegt dierenwelzijnsorganisatie Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSCPA): “Agressief gedrag bij honden kan worden beïnvloed door factoren zoals fokken, training en levenservaringen. Honden worden alleen al vanwege hun uiterlijk als ‘gevaarlijk’ gekarakteriseerd.” Onderzoek bevestigt een grote diversiteit binnen rassen als het om gedrag gaat.

Ook wijst de RSPCA erop dat in onder meer Nederland het verbod op pitbulls na vijftien jaar is afgeschaft, omdat het aantal bijtincidenten niet is afgenomen.

Honden op de cursus in Blackheath

Foto Justin Griffiths-Williams

Aan het einde van de training in Blackheath moeten eigenaren dicht bij elkaar gaan staan ​​en hun honden vijf minuten ontspannen in het gras laten liggen. Makkelijker gezegd dan gedaan met tien andere honden als afleiding. „Omlaag, omlaag”, klinkt het en Juno is niet de enige die blijft wiebelen totdat haar baasje haar een hondensnoepje geeft.

Ga jij wel eens met je hond naar de kroeg, vraagt ​​McAvan. Er wordt gelachen. Ja natuurlijk. “Voor honden is dit precies hetzelfde, ze moeten stil liggen. En je blijft veel langer in de kroeg!”




[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *