[ad_1]
Tel alles bij elkaar op wat vorig jaar duurder is geworden, en je krijgt een berekening waar horecaondernemers niet blij van worden. Wie in de stad Groningen een café of restaurant bezoekt, betaalt meer.
“Ook wij houden niet van prijsverhogingen, maar het moet wel”, zegt Limuel Mulder, eigenaar van Dorst en Pitchers Bar in Stad. “En het is verklaarbaar.”
Inflatie, ook de horeca heeft er mee te maken. Maar ook met hogere energie- en inkoopprijzen. Dan hebben we nog de coronatijden, die ook niet al te gemakkelijk waren. Ondernemers betalen nu de leningen terug. Kortom: de kosten zijn de afgelopen tijd flink gestegen.
Kostenposten
Per 1 januari zijn er nog twee zaken bijgekomen die voor ondernemers flinke kosten met zich meebrengen. De minimumlonen zijn gestegen en de accijnzen op frisdranken en alcohol zijn aanzienlijk gestegen. Volgens ondernemers blijft er steeds minder over.
Als puntje bij paaltje komt, wordt een biertje in de kroeg of een hapje in een restaurant in de stad Groningen duurder. Slecht voor de levensgenieters onder ons, maar noodzakelijk voor de ondernemer. “We zullen mee moeten”, zegt manager van De Uurwerker en Bistro Tijdsbeek Franke Jongboom.
“Als je zo’n groot bedrijf hebt, met zo’n vijftig werknemers, kun je je voorstellen hoeveel de extra kosten elke maand bedragen na de loonsverhogingen”, voegt hij eraan toe. “Bovendien zijn de winstmarges in de horeca sowieso niet heel hoog, dus het is zeker iets om je zorgen over te maken.”
Doe de wiskunde
Ook bij de restaurants van Emile Bos, eigenaar van Florentin, Pachamama en Flinders Café betaal je straks meer voor je eten en drinken. “Wij merken dat alles in de horeca duurder wordt, dus gaan wij dit binnen redelijke grenzen doorvoeren”, zegt hij. Dat betekent een prijsstijging van zo’n drie tot vier procent in zijn bedrijf.
Bij Dorst en de Pitchers Bar betaal je straks tot vijftig cent meer per drankje. De Uurwerker werkt momenteel aan een nieuwe menukaart, de nieuwe prijzen zijn nog niet bekend.
Emile Bos ziet in ieder geval de uitdaging. “We hebben drie restaurants, wat ook drie keer zoveel kosten betekent. Maar het betekent ook dat we grotere hoeveelheden kunnen inkopen. We moeten nu kijken hoe we op andere manieren meer winst kunnen maken.”
Al met al zijn het slechte tijden voor de horeca, zegt Siewert van der Zweep. Hij is regiovoorzitter van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland in Groningen. “Eerlijk is eerlijk; veel ondernemers waren vorig jaar terughoudend met het verhogen van de prijzen”, zegt hij. Helaas kunnen ze er niet langer omheen.
Studenten houden de nacht levend
“Het moment dat het water klaar is, is het moment om het door te geven aan de consument. Als de kosten te hoog worden, dreigt een faillissement”, zegt Van der Zweep.
Laten we hopen dat de horecatijgers blijven komen. Want geld kun je maar één keer uitgeven, zegt Van der Zweep. “Mensen bezuinigen altijd eerst op luxe. En catering is een luxe, dus die zorgen hebben we altijd.”
Als eigenaar van twee bars in de stad ziet Limuel Mulder hoe het nachtleven nog steeds bruisend is en houdt hij hoop voor de toekomst. “Groningen blijft een studentenstad. Studenten houden de nacht levend, dat doen ze elke avond met toewijding.”
[ad_2]