Veel kritiek op voorgenomen afscheid op termijn van voorzitter Charles Michel van de Europese Raad

[ad_1]

Charles Michel verschijnt woensdag voor het Europees Parlement. Michel, de huidige voorzitter van de regeringsleiders en staatshoofden van de EU-landen, heeft aangekondigd de post vervroegd te willen verlaten. Dat valt niet bij iedereen in goede aarde.

Malik Azmani is het boegbeeld van de VVD in het Europees Parlement. Sinds vorige week wordt hij plotseling tot de hoogste verantwoordelijkheid binnen de Europese Liberale Fractie geroepen. Fractieleider Stéphane Séjourné, die behoort tot de liberale Renaissance-partij van de Franse president Emmanuel Macron, is tussentijds teruggeroepen naar Parijs om minister van Buitenlandse Zaken te worden.

Het lijkt niet meer te zijn dan een dienstaankondiging aan het begin van de plenaire zitting van het Europees Parlement deze week in Straatsburg. Maar het laat eens te meer zien hoe gemakkelijk de figuren binnen de Europese politiek van de ene positie naar de andere springen. De partijpolitieke familie van de Europese liberalen, onder de naam Renew Europe, heeft het druk.

Wanneer het Europees Parlement woensdagochtend door de fractieleiders een debat houdt over het werk van de Europese Raad (de club van regeringsleiders van de EU-lidstaten), voorzitter Charles Michel van de Europese Raad en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie (het uitvoerend comité van de EU) aanwezig. De tafelopstelling in de plenaire vergaderruimte is zodanig dat Michel en Von der Leyen elkaar van een afstandje recht in de ogen kunnen kijken. Rechts van de voorzitter zitten de Commissieleden, links zitten de leden van de Europese Raad of van de aanwezige ministerraden.

Steun aan Oekraïne

Woensdagochtend gaat het over de uitkomsten van de Europese Raad in december en de inspanningen voor de komende tussentijdse bijeenkomst op 1 februari. Dat is de kalender. Maar inhoudelijk zijn dit niet de minst belangrijke onderwerpen die besproken worden. Het Europees Parlement spreekt zich uit over de weerbarstige positie van Hongarije onder Victor Orbán en over de steun van de Europese Unie aan Oekraïne.

Vervolgens zullen we van Malik Azmani, namens de Liberale Fractie, een krachtig pleidooi horen voor voortgezette steun aan Oekraïne. Vormingsgesprekken in Den Haag, waaraan ook de VVD-fractie deelneemt, zitten dan in ons achterhoofd. Eerder bleek tijdens een debat in de nieuw samengestelde Tweede Kamer dat mogelijk verzet van Geert Wilders (PVV) en zijn 36 niet-partijfractiecollega’s tegen die steun geen meerderheid kent.

In naam is de Tweede Kamer nog minder geneigd dan zijn voorgangers om naar stemmen uit de Europese politiek te luisteren. Wat vertegenwoordigt het Europees Parlement eigenlijk en waarom praten ze daar over militaire zaken? In werkelijkheid telt die stem echter veel zwaarder in dit debat dan die van de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer zal niet veel doen om het belang van de komende verkiezingen in juni voor het Europees Parlement te onderstrepen. Heel fout en deels veroorzaakt door het feit dat je het op dit moment niet altijd vertrouwt Nieuwsuur op de Nederlandse publieke omroep vinden wij dat vooral de Amerikaanse presidentsverkiezingen een jaar lang de achtergrond van het nieuws moeten domineren.

Charles Michel, de huidige president van de leiders en staatshoofden van de EU-landen, heeft zijn voornemen aangekondigd om de post vroegtijdig te verlaten om zitting te nemen in het Europees Parlement. Als hij een zetel behaalt bij de Europese verkiezingen in juni, zal hij naar verwachting medio juli aftreden als raadsvoorzitter.

Tijdens het plenaire debat van woensdag zal de fractieleiders de kans niet worden ontzegd om Charles Michel, nog steeds in functie als voorzitter van de Europese Raad, rechtstreeks toe te spreken. Maar de toon ervan is nog steeds onduidelijk. Want als Charles Michel lid wil worden van dit hoge, rechtstreeks gekozen orgaan, zal hij in principe een politiek waardig ambt kiezen.

Ga onmiddellijk aan de slag

Maar Michel maakte een fout. Hij stelt zich verkiesbaar en dat mag. Maar de politieke leerboeken zeggen: ‘Iedereen die half zegt dat hij zal aftreden, is volledig verdwenen’. Met andere woorden: heers niet over uw politieke graf. Michel had dan ook in zijn aankondiging van vorige week moeten aangeven dat hij per direct zou aftreden. Als u politiek redacteur of commentator bij een nieuwsmedium bent, kunt u uw werk niet blijven doen als u publiekelijk kiest voor een politieke functie.

Andrew Duff is een zichtbaar en nog steeds hoorbaar slachtoffer van de Brexit. Jarenlang was hij namens de Britse liberalen een vooraanstaand lid van de Liberale Fractie in het Europees Parlement. Hij stond bekend om zijn activiteiten als lid van de parlementaire commissie voor constitutionele zaken. Hij zei één woord in reactie op de aankondiging van Michel: ‘Plichtsverzuim.’

Dat was genoeg voor de hele journalistieke menigte in het Europese Brussel. Michel bezoedelde zijn belangrijke toppositie als voorzitter van de Europese Raad. Maar een politiek stoelendansspel binnen en tussen de Europese instellingen of tussen ‘Brussel’ en de eigen nationale politiek in eigen land is heel gebruikelijk. Daar is niet veel mis mee. Het bevordert de wederzijdse kennis en ervaring van de verschillende instanties die betrokken zijn bij het Europese beleid.

Daarom krijgt het Europees Parlement woensdag bijzonder harde kritiek te horen over het feit dat Charles Michel pas op langere termijn van plan is af te treden. Dat is opportunistisch, zullen mensen denken.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *