Raad wil geen onderzoek naar opstappen oud-wethouder Kleve: Veendam door met drie wethouders

[ad_1]

De gemeenteraad van Veendam wil geen onafhankelijk onderzoek naar het vertrek van voormalig raadslid Annelies Kleve. Een motie van de oppositie om dit te doen is zojuist mislukt. Van de 19 aanwezige raadsleden stemden er tien tegen een onderzoek en negen vóór.

De fractie van coalitiepartij PvdA stemde verdeeld. Twee leden stemden vóór de motie van de oppositie. “Niet uit wantrouwen jegens burgemeester en wethouders, maar om voor iedereen duidelijk te maken wat er is gebeurd”, aldus Josh Tepper, een van de twee supporters.

De oppositie eiste een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen rond het plotselinge aftreden van voormalig raadslid Annelies Kleve (D66). Ze trad op 11 december vorig jaar af na vijf jaar raadslid te zijn geweest.

Kleve zei dat hij aftrad ‘omdat het vertrouwen om binnen de raad verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor het beleid niet meer aanwezig is’. Ze trok de integriteit van de andere collegeleden in twijfel.

Ruzie over het Wedeka-gebouw

Vooral wethouder Henk Jan Schmaal (Gemeentebelangen) moet de prijs betalen. Zij beschuldigt hem ervan achter haar rug om te hebben gehandeld bij de verhuizing van sociale werkvoorziening Wedeka naar een nieuw te kopen pand in Veendam.

‘De hele oppositie betreurt het vertrek van oud-raadslid Kleve en eist een onafhankelijk onderzoek. Wat is er precies gebeurd dat niet eerlijk was en in strijd met het collegiale bestuur?’, wil Hilly Venema (VUK) namens de indieners weten.

‘De raad kreeg pas op 22 februari duidelijkheid van de raad. Blijkbaar was er geen vertrouwen. Maar waarom niet?’ Of zoals D66-fractieleider Hanneke Schoenmaker-Tiems het verwoordt: ‘Wie deed wat, waar en wanneer.’

“Omdat de raad niet open is geweest, heeft de oppositie Kleve zelf gevraagd haar kant van het verhaal toe te lichten”, zeggen raadsleden Ammy van Eerden (ChristenUnie), Luuk Jonker, Linda van der Ende en Harry Schoonewille (SP), Ingrid Drent (CDA), Hilly Venema (VUK) en Hanneke Schoenmaker (D66).

Botsing met wethouder Schmaal

Kleve schrijft in die brief: “Door het handelen van Henk Jan Schmaal in het Wedeka-dossier is het vertrouwen in een gewenste samenwerking geheel verdwenen en heb ik hieruit mijn conclusies getrokken.” Er wordt gezegd dat ze meerdere keren met haar in botsing is gekomen. collega. Kleve: “Hij had wat mij betreft afstand moeten nemen van de besluitvorming over de aankoop van het pand.”

Burgemeester en wethouders van Veendam geven aan de brief van Kleve niet te herkennen. Beide partijen hebben verschillende verklaringen voor wat er is gebeurd en deze zijn onderhevig aan verschillende interpretaties, aldus de raad.

Waarnemend burgemeester Sandra Korthuis (VVD): “Ik heb meerdere malen geprobeerd met mevrouw Kleve te praten. Zij is niet met mij of met de andere bestuursleden in gesprek gegaan. Over haar drijfveren hebben wij nooit uit de eerste hand gehoord. Het laatste gesprek met mevrouw Kleve zelf niet kunnen voeren, dat doet ons veel verdriet.”

Veendam gaat verder met drie wethouders

Na het vertrek van Kleve zal er geen opvolger zijn. De gemeente Veendam gaat de komende twee jaar, de resterende raadsperiode, verder met drie wethouders: Henk Jan Schmaal (GemeenteBelangen), Ans Grimbergen (PvdA) en Bert Wierenga (VVD). Na het aftreden van Kleve verliet de D66-fractie de coalitie met GemeenteBelangen, de PvdA en de VVD. De coalitie heeft nog steeds een meerderheid in de gemeenteraad met 13 van de 21 raadszetels.

Voormalig raadslid Kleve heeft gebruik gemaakt van de terugkeergarantie en werkt nu weer bij de Volkskredietbank Noord-Oost Groningen, aldus de gemeente Veendam. Daar was ze acht jaar directeur tot ze in 2018 wethouder werd in Veendam.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *